Logo
  • Nieuws
  • 23 mei 2017
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Nibud

Zo voorkomt u dat financiële problemen werknemers groot risico worden

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat driekwart van de werkgevers vindt dat de financiële gezondheid van werknemers een belangrijk onderdeel van het HR-beleid is. Ook wil 80 procent van de werkgevers werknemers met geldproblemen graag ondersteunen. Tegelijkertijd vindt een derde van de werkgevers financiële problemen van werknemers een reden een contract niet te verlengen. Zorgelijk aldus het Nibud. Een werkgever kan pas echt goed helpen als de werknemer niet meer bang is om vanwege schulden ontslagen te worden.

Beeld Zo voorkomt u dat financiële problemen werknemers groot risico worden

Een derde van de werkgevers vindt financiële problemen van werknemers een reden een contract niet te verlengen, bijna één op de vijf ziet het zelfs als een reden voor ontslag. En meer dan de helft van de werkgevers denkt dat werknemers hiervoor bang zijn. Dit verkleint de kans dat werknemers zo vroeg mogelijk hun financiële problemen bespreekbaar maken aldus het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Bied gesprek over financieel inzicht aan

Het instituut zou juist graag zien dat praten over geld op de werkvloer laagdrempeliger wordt en dat werkgevers ervoor zorgen dat werknemers met allerhande vragen over financiën, bijvoorbeeld over hun persoonlijke financiële situatie of de belastingaangifte, terecht zouden kunnen bij een financieel deskundige. Het Nibud denkt dat dit een passende rol voor de werkgevers is. Het aanbieden van gesprekken die financieel inzicht bevorderen en die zijn verankerd in cao’s of arbeidsvoorwaarden, zou daar goed bij kunnen helpen.

Werknemer met schulden kost werkgever 13.000 euro per jaar

57 procent van de werkgevers ziet personeel met schulden als een groot risico voor de organisatie. Volgens de Nibud-kostenscan personeel met schulden is een bedrijf al snel 13.000 euro per jaar kwijt aan een werknemer met financiële problemen die voltijds werkt en een modaal salaris verdient. Deze kosten zitten met name in het verwerken van het loonbeslag, het (ziekte)verzuim en productiviteitsverlies. Daarnaast kan het bedrijf nog risico lopen vanwege diefstal, fraude en het feit dat personeel met geldproblemen vatbaarder is voor omkoping en chantage. De site financieelgezondewerknemers.nl ondersteunt werkgevers met tips en checklists om werknemers ‘financieel fit’ en daarmee duurzaam inzetbaar te laten blijven. Op die manier kunnen dit soort kosten worden voorkomen.

Schending privacy

Nibud-directeur Gerjoke Wilmink: “Wat we zien is dat werkgevers pas in een laat stadium op de hoogte zijn van de financiële problemen van een werknemer. Meestal pas als er loonbeslag wordt gelegd, of wanneer de werknemer om een voorschot vraagt. Ook zien we dat een groeiende groep werkgevers worstelt met de vraag of het geen schending van de privacy is om zich te bemoeien met financiële problemen van werknemers. Het Nibud begrijpt dat en vindt ook niet dat de werkgever zelf de rol van financieel adviseur op zich moet nemen, maar hij of zij moet wel tijdig hulp kunnen inschakelen of kunnen doorverwijzen..”

 

Producttips