Logo
  • Nieuws
  • 9 mei 2017
  • Mariel Hovemann
  • Bron: VNO-NCW

Werkgevers onder voorwaarden akkoord met derde WW-jaar

De werkloosheidsuitkering voor ouderen blijft maximaal drie jaar en twee maanden. Werkgevers zijn met een aanvulling op de WW-uitkering akkoord gegaan. Zij het onder voorwaarden.

Beeld Werkgevers onder voorwaarden akkoord met derde WW-jaar

Zowel het bestuur van MKB-Nederland als dat van VNO-NCW heeft ingestemd met de inrichting van een centrale uitvoeringsfaciliteit voor een private aanvulling op de WW. ‘Het is uiteindelijk aan cao-partijen om de keuze te maken om al dan niet van deze faciliteit gebruik te maken. Werknemers betalen de premie, die maximaal 0,75% van het loon kan bedragen,’ zo melden de werkgeversorganisaties.

Zorgen

Wel stellen ze drie voorwaarden. Zo moet de gekozen constructie niet leiden tot extra bureaucratische rompslomp en administratieve lasten bij werkgevers. Ook moet er een ‘garantie zijn dat de werknemerspremie ook echt een werknemerspremie blijft en in de toekomst niet alsnog op het bordje van de werkgever komt te liggen’. En ook mag er geen sprake zijn van precedentwerking.
Tot slot willen leden een ‘continue, kritische controle op de werkbaarheid en doelmatigheid’ van de nieuwe constructie.

Vooruitkijken

De werkgevers benadrukken dat nu de grote vragen die voorliggen voor de arbeidsmarkt moeten worden beantwoord. De risico’s en lasten van het werkgeverschap moeten worden teruggebracht, zodat werkgevers werknemers weer langer aan zich kunnen binden. Dit vraagt om aanpassing van de loondoorbetaling en re-integratie bij ziekte en de Wet werk en zekerheid. Daarnaast willen de werkgevers samen met de vakbeweging op een moderne en actiegerichte manier mensen wendbaar en weerbaar maken voor de arbeidsmarkt.

 

Producttips