Logo
  • Nieuws
  • 30 september 2014
  • Jorien Leendertse

Ziekteverzuim tweede kwartaal gedaald

In het tweede kwartaal van 2014 is het ziekteverzuim uitgekomen op 3,7 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling in het tweede kwartaal betekent dat van alle 1.000 werknemers in Nederland er 37 ziek thuiszaten. In 2011 zaten er van de 1.000 werknemers nog 41 ziek thuis. Het ziekteverzuimpercentage verschilt echter per bedrijfstak. Het onderwijs heeft het hoogste percentage ziekteverzuim, gevolgd door de gezondheids- en welzijnszorg. In de horeca is het verzuim het laagst.

De leeftijd van de werknemer speelt ook een rol bij het verzuim. In de horeca werken vaak veel jonge vitale mensen, en wordt er geregeld gewerkt met oproepkrachten met een nul-urencontract. Bij ziekte heeft dit voor de werkgever geen invloed op het verzuimpercentage.

Uit een ander onderzoek van het CBS is naar voren gekomen dat men langer leeft, maar wel sneller last heeft van lichte lichamelijke beperkingen. Over het algemeen krijgen mannen rond hun 53e hiermee te maken. Vrouwen daarentegen krijgen rond hun 50e te maken met deze beperkingen. Dit kan ook een rol spelen bij het ziekteverzuim.

Arbeidsongeschiktheid

In WAO-uitkeringen vond ook een daling plaats tot 367.000. Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, waaronder WIA, WAO, Wajong, WetWajong en WAZ was in het eerste kwartaal van 2014 wel hoog met 821.000. Eind maart werden er 138.000WGA-uitkeringen en 54.000IVA-uitkeringen uitgekeerd, meldt het CBS verder.

Wet Werk en Zekerheid, Modernisering ziektewet en
Ontslag bij ziekte

Als HR-professional bent u hét aanspreekpunt binnen uw organisatie/instelling voor vragen van management en medewerkers. Er staan veel veranderingen op stapel zoals Wet Werk en Zekerheid, modernisering ziektewet, wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters en complexe situaties als ontslag bij ziekte of loondoorbetaling bij ziekte. Meer informatie...

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.