Logo
  • Nieuws
  • 28 mei 2013
  • Mariel Hovemann

Werkgever beschikt vaak over medische gegevens

In twee van de drie gevallen vraagt een contactpersoon naar medische informatie, terwijl dat niet mag zo blijkt volgens de FNV uit meldingen bij het Meldpunt Verzuimbegeleiding.

Beeld Werkgever beschikt vaak over medische gegevens

Bijna 4000 werknemers deelden de afgelopen weken hun ervaringen via het Meldpunt Verzuimbegeleiding van Abvakabo FNV. Daaruit blijkt dat het niet goed is gesteld met de geheimhoudingsplicht. Niet alleen werkgevers schenden de privacy, ook veel arbo-artsen gaan niet goed om met hun geheimhoudingsplicht.

Geheimhoudingsplicht

Zo vragen leidinggevenden in de schoonmaakbrache door bij een ziekmelding van een schoonmaker. De leidinggevende beslist vervolgens of iemand zich ziek mag melden aldus vakbondsbestuurder Gea Lotterman in Spits. “Of een werkgever meldt dat een werknemer wel voor 40 procent aan het werk kan op grond van de klachten. Het blijkt dan dat er inzage is geweest in het medisch dossier.”
Ook vragen werkgevers aan werknemers om de medische gegevens op te sturen aldus Lotterman.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.