Logo
  • Nieuws
  • 29 september 2014
  • Joyce Guldemond
  • Bron: MKB Nederland

MKB-Nederland bezorgd over toenemende eisen social return

Driekwart van de gemeenten geeft aan ‘social return on investment’ (SROI, aan het werk helpen van doelgroepen met een afstand tot de arbeidsmarkt) als verplichting opgenomen te hebben in het aanbestedingsbeleid. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, vindt MKB-Nederland. "Gemeenten leggen zo’n verplichting vaak automatisch op, zonder te bedenken of de opdracht zich er wel voor leent."

Op het gebied van transparantie, knellende social returneisen, administratieve lasten en verdergaande professionalisering zijn er nog belangrijke verbeterpunten te behalen. Dit werd door MKB-Nederland geconcludeerd op grond van de resultaten van een enquête die zij uitvoerde onder 200 gemeenten.

Social return niet altijd efficiënt

Van de gemeenten heeft driekwart 'social return on investment' (SROI) als verplichting opgenomen in het aanbestedingsbeleid, wat volgens MKB-Nederland een zorgelijke ontwikkeling is. Volgens de voorzitter van MKB-Nederland, Michaël van Straalen, leent echter niet elke opdracht zich voor deze verplichtingen. Gekwalificeerd personeel moet plaatsmaken, aangezien de meeste ondernemers geen geld hebben voor extra personeel. Als hun opdracht vervuld is, vervallen deze mensen bovendien weer in de bijstand. Volgens Van Straalen is het vaak lastig om personeel met goede vaardigheden of diploma's te vinden en voor ondernemers is deze verplichting weer een extra belemmering om opdrachten binnen te halen, terwijl het doel hiermee niet wordt bereikt.

Aanbestedingswet

Er zijn gemeenten die deels tegemoet komen aan de bezwaren door in overleg met het bedrijfsleven per project naar de beste vorm te zoeken. Helaas neemt de helft standaard in de bestekken een verplichting op dat 5 procent van de loon- of aanneemsom aan SROI moet worden besteed aldus Van Straalen. MKB-Nederland is wel tevreden dat gemeenten steeds vaker overleg zoeken met branche- en lokale ondernemersverenigingen om het beleid af te stemmen. Er is behoefte aan meer kennis over de mogelijkheden van de wet en over elkaar. Gemeenten die dit nog niet doen, worden aangespoord om het overleg zo snel mogelijk te starten zodat zij gezamelijk een betere invulling kunnen geven aan de doelen van de Aanbestedingswet.

Masterclass Strategische Personeelsplanning

Kan uw organisatie haar ambities waarmaken met de medewerkers die ze in huis heeft, nu en in de toekomst? Deze Masterclass biedt u achtergronden en toepassingen waarmee u gestructureerd uw plan kunt maken, zodanig dat het past in de strategische doelstellingen van uw organisatie. Meer informatie...

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.