Logo
  • Nieuws
  • 2 oktober 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: NRC

Dreigende confrontatie kabinet en werkgevers over uitruil ziekte en zzp’ers

De coalitie is uit op een politieke uitruil. De PvdA wil een betere bescherming van zzp’ers en de VVD wil de loondoorbetaling van twee jaar bij ziekte van werknemers minder verplichtend. Het kabinet bespreekt de zzp’ers en de loondoorbetaling bij ziekte vandaag in de ministerraad. Bij de coalitieafspraak zijn de werkgevers en werknemers tot nu toe niet betrokken geweest. Vooral de werkgevers zijn tegen. Zo meldt NRC.

Beeld Dreigende confrontatie kabinet en werkgevers over uitruil ziekte en zzp’ers

De werkgevers zien de zzp’ers net als de VVD vooral als vrije ondernemers. De VVD-fractie wil de zzp’ers eigenlijk geen regelingen opleggen waardoor zij duurder worden. Of de deal door kan gaan is dus nog onzeker zo melden bronnen aan NRC.

Loondoorbetaling

De optie om het tweede ziektejaar te regelen via het UWV en te betalen uit werkgeverspremies wijzen de werkgevers af. Het ziekteverzuim zou dan onbeheersbaar worden en de lasten voor werkgevers toch stijgen. Een andere optie die in de ministerraad wordt besproken is om het tweede ziektejaar via private verzekeraars te regelen. De werkgevers kunnen zich daar beter in vinden.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.