Logo
  • Nieuws
  • 1 december 2015
  • Lianne Bouman

WW betalen uit brutoloon is onuitvoerbaar

Het lukt minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) niet om werknemers vanaf 2016 een wettelijke WW-premie uit hun brutoloon te laten betalen. Het voorstel hiervoor van de Sociaal Economische Raad levert teveel problemen op bij de uitvoering ervan.

Beeld WW betalen uit brutoloon is onuitvoerbaar

De SER had dit in het voorjaar 2015 voorgesteld om de Werkloosheidwet betaalbaar  te houden.

De minister van SZW laat weten dat het niet mogelijk is om de werknemerspremie WW zo vorm te geven dat hij voldoet aan zowel de wensen van de sociale partners als de eisen van het kabinet.

Reden afwijzing SER-voorstel

Zo sluit de wens om de WW-premie uit het brutoloon te betalen bijvoorbeeld niet aan bij de regels die sinds de invoering van de Wet uniformering loonbegrip (2013) gelden voor de loonstrook. Ook is Asscher van mening dat het plan extra lasten voor zowel werkgevers als werknemers geven.

WW-verlenging

Mogelijk gaan werknemers wel een premie betalen voor de financiering van een bovenwettelijk derde jaar WW, maar die zal worden verhaald op het nettoloon. Cao-partijen mogen dit regelen. Werkgevers zonder cao kunnen zelf een regeling treffen (lees eerder bericht Werknemersbijdrage verlengt WW tot drie jaar).

Werkloosheidswet
WW-uitkering: aanvragen en voorwaarden werknemer
Wet werk en zekerheid: ontslagrecht en duur WW

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.