Logo
  • Nieuws
  • 11 mei 2015
  • Bron: BNR

Vertrekregeling oudere ambtenaren brengt Zeeland in problemen

Zeeland krijgt te maken met een forse financiële tegenslag zo meldt Nieuwsuur. Dit omdat de provincie aan alle oudere ambtenaren een vertrekregeling aanbood terwijl dit in strijd is met het landelijk beleid. Maar het verlies is niet alleen financieel, ook waardevolle kennis is met het vroegtijdige vertrek van de ambtenaren verloren gegaan.

Alle ambtenaren ouder dan 57 jaar kregen in 2013 betaald verlof tot aan hun pensioen. Het gaat om een kwart van de ambtenaren. De vertrekregeling moet de provincie miljoenen opleveren. De provincie weet dan al dat de regeling in strijd is met het landelijk beleid om juist langer door te werken en houdt rekening met een boete aldus Nieuwsuur.

De Belastingdienst legt de provincie inderdaad een boete op van 16 miljoen euro. Toch gaat Zeeland in cassatie bij de Hoge Raad.

Geen onderhandeling

Bijna alle betrokken ambtenaren maken gebruik van de regeling. Ook als ze nog niet van plan waren te stoppen met werken. Weigeren is namelijk geen optie: de provincie biedt geen garantie voor behoud van de eigen baan.
De ambtenaren in de laagste salarisschalen krijgen tachtig procent en in de hoogste salarisschalen zeventig procent van hun loon. Over de regeling kan verder niet onderhandeld worden.

Gelijkheidsbeginsel

Toch lijken twee directeuren een riantere regeling te krijgen. Hierop stappen zes ambtenaren naar de rechter. Ze willen openheid afdwingen.
De Raad van State behandelt de zaak op 22 juni. Het kan een nieuwe miljoenenstrop voor de provincie betekenen als blijkt dat de twee directeuren negentig procent of meer hebben gekregen. De kans bestaat dan dat de provincie vanwege het gelijkheidsbeginsel alle ambtenaren negentig procent van het salaris moet geven.

Braindrain

De problemen zijn niet alleen financieel. Doordat specialistische kennis is weggegaan en niet goed is overgedragen, zijn volgens  ambtenaren op verlof en de oppositie in de Provinciale Staten bijvoorbeeld onnodige fouten gemaakt rondom de verbreding van de Sloeweg, die de A58 met de Westerscheldetunnel verbindt.

 
 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.