Logo
  • Nieuws
  • 13 januari 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: De Telegraaf

‘Nieuwe ontslagwet leidt tot hogere vergoedingen’

Sommige werkgevers wachten met ontslagprocedures tot 1 juli 2015 omdat ze dan goedkoper denken uit te zijn. Een misvatting aldus arbeidsrechtadvocaat Mark Keuss. “Sneller en goedkoper wordt het beslist niet,” zegt hij in de Telegraaf.

Beeld ‘Nieuwe ontslagwet leidt tot hogere vergoedingen’

Integendeel, doordat hoger beroep en cassatie mogelijk worden kunnen ontslagtrajecten straks jarenlang duren. Wat tot meer schikkingen leidt met hogere vergoedingen dan de wettelijke transitievergoeding aldus Keuss, arbeidsrechtadvocaat en partner bij Lexence.

Werknemers en werkgevers kunnen namelijk straks bij drie rechtsinstanties terecht. Naast het UWV en de kantonrechter kan men ook bij het Hof en de Hoge Raad zijn gelijk halen.

En ander verschil dat negatief uit kan pakken is dat in de Wet werk en zekerheid het bewijsrecht van toepassing is bij ontslag om persoonlijke redenen zoals wangedrag of disfunctioneren. Keuss verwacht dat een fors deel tegen het ontslag in beroep gaat. “Dat betekent dat getuigen kunnen worden opgeroepen. Zulke zaken kunnen jaren slepen,” aldus de arbeidsrechtadvocaat in de Telegraaf.
En voor werknemers loont het om door te procederen. De transitievergoeding is weliswaar lager dan de kantonrechtersformule maar goedkoop is hier ook duurkoop. “Vergoedingen zijn altijd de Haarlemmerolie geweest bij het snel instemmen met het ontslag. Nu deze transitievergoedingen zo laag zijn, zeker voor werknemers met een lang dienstverband, is dit een grote stimulans om door te procederen," besluit Keuss zijn relaas in de krant.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.