Logo
  • Nieuws
  • 18 augustus 2015
  • Lianne Bouman

Gratis deskundigenoordeel bij ontslagverzoek kantonrechter

Werkgevers die een werknemer willen ontslaan omdat hij vaak ziek is of niet meewerkt aan zijn re-integratie, hebben daarvoor sinds 1 juli 2015 altijd een deskundigenoordeel van UWV nodig. Het aanvragen van dit deskundigenoordeel is in zulke omstandigheden sinds kort gratis.

Beeld Gratis deskundigenoordeel bij ontslagverzoek kantonrechter

Dat blijkt uit de op 5 augustus j.l. in de Staatscourant gepubliceerde Wijziging van de Beleidsregel kosten aanvraag deskundigenoordeel 2013.

Wet werk en zekerheid

Het ontslagrecht, dat deel uitmaakt van de Wet werk en zekerheid (Wwz), verplicht werkgevers voor ontslag in verband met regelmatig ziekteverzuim of het niet nakomen van re-integratieverplichtingen door de werknemer een ontbindingsverzoek in te dienen bij de kantonrechter. Werkgevers zijn dan verplicht het ontbindingsverzoek te voorzien van een deskundigenoordeel van UWV. Laten werkgevers dit na, dan wijst de kantonrechter het verzoek naar de prullenbak.

Let op

Een deskundigenoordeel van UWV is alleen gratis als er sprake is van een ontslagaanvraag wegens frequent ziekteverzuim of als de zieke werknemer niet heeft meegewerkt aan de re-integratieplicht. Een aanvraag deskundigenoordeel op andere gronden is niet gratis en kost 400 euro.

Wet werk en zekerheid: ontslagrecht en duur WW

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.