Logo
  • Nieuws
  • 4 september 2015
  • Jesper van Wijk
  • Bron: De Volkskrant

De verlenging van WW zorgt voor spanningen binnen coalitie

De verlenging van de duur van de werkloosheidsuitkering tot maximaal drie jaar veroorzaakt spanning in de coalitie. De vakbeweging zou graag  een reparatie van de uitkering zien, maar de VVD blokkeert dat. Dat meldt de Volkskrant.

Volgens bronnen in de coalitie staan de VVD en de PvdA lijnrecht tegenover elkaar. Werkgevers en de vakbeweging willen het derde WW-jaar regelen via een overheidsinstelling zoals de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en uitkeringsinstantie Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). De VVD ziet niets in die plannen.

De UWV voert sinds zijn oprichting alleen wetgeving uit. De VVD vindt het een breuk met het beleid als het UWV nu wel een aanvulling op de wetgeving zou gaan regelen.

Verkorting WW-duur

De betrokken partijen hebben maandenlang onderhandelingen gevoerd die niet hebben geleid tot vooruitgang. De tijd dringt, want de stapsgewijze verkorting van de WW-duur begint al in januari 2016.

Volgens de FNV zijn al in 228 cao's voor tweeënhalf miljoen werknemers afspraken gemaakt over de reparatie. FNV-voorzitter Ton Heerts zegt dat het kabinet geen keuze meer heeft:  'Rutte heeft dit in het sociaal akkoord beloofd. Die belofte moet hij nakomen.'

De VVD krijgt steun voor de afwijzing van de reparatie van minister Asscher van Sociale Zaken. Eerder dit jaar schreef hij aan de Tweede Kamer:   'Dat ligt niet in de rede.’ Als de minister bij zijn standpunt blijft en de UWV en SVB geen toestemming geeft, dan wordt te reparatie vrijwel onmogelijk.

Private uitvoerder

De sociale partners kijken op dit moment of zij nog een landelijke, private uitvoerder voor de reparatie kunnen vinden. Een mogelijke uitvoerder zouden de pensioenfondsen kunnen zijn, maar dat zou duur en omslachtig zijn. De pensioenfondsen moeten dan een aparte verzekeringsmaatschappij oprichten, een administratie opzetten, gegevens opvragen bij het UWV en premie innen, aldus de Volkskrant.
De reparatie zou dan ook extra duur worden, omdat daarvoor strenge vermogenseisen worden gehanteerd door de toezichthouder, De Nederlandsche Bank.

WW-premie

Er speelt nog een ander conflict over de uitwerking van het sociaal akkoord. Daarin staat dat ook werknemers weer WW-premie gaan betalen. Op deze manier hoopt de vakbeweging weer betrokken te worden bij de uitvoering van de werkloosheidswet. Hiervoor is echter een wetswijziging nodig.

Sinds de Wet uniformering loonbegrip (WUL) uit 2013 betalen alleen werkgevers WW-premie. De vereenvoudiging van het loonstrookje betekende een lastenverlichting voor werkgevers. De PvdA voelt wel iets voor een wetswijziging, maar de VVD niet.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.