Logo
  • Nieuws
  • 29 juli 2015
  • Lianne Bouman

Code voor ontslagcommissie onder WWZ

Op de site van de Vereniging voor Arbeidsrecht (VvA) is een best practice-code gepubliceerd voor werkgevers en cao-partijen bij het instellen van een cao ontslagcommissie. De Wet werk en zekerheid maakt het mogelijk in de cao een eigen procedure op te nemen voor het toetsen van bedrijfseconomisch ontslag.

Beeld Code voor ontslagcommissie onder WWZ

Een voordeel van een cao ontslagcommissie is onder meer dat het een laagdrempelige mogelijkheid kan zijn voor bedrijfseconomische ontslagen, waardoor personen die dichter bij de werkgever(s) en werknemers staan dan UWV, oordelen over ontslag.

Als cao-partijen willen afwijken van het afspiegelingsbeginsel, dan is het instellen van een cao ontslagcommissie zelfs verplicht. De onafhankelijke commissie kan zowel via een bedrijfstak-cao als een ondernemings-cao worden ingesteld en kan dus gelden voor meerdere of één werkgever.

Reglement

De best practice-code is in feite het reglement dat op de cao ontslagcommissie van toepassing is. De bedoeling is dat de cao-partijen die besluiten tot het instellen van een cao ontslagcommissie, deze code in de cao opnemen.

In deel 1 van de best practice-code staan procedurele eisen waaraan de cao ontslagcommissie moet voldoen.

Facultatief deel

Naast het in een cao verplicht op te nemen deel 1 van de code, kent de code een facultatief deel 2. Het biedt de cao-partijen de mogelijkheid een artikel op te nemen over digitaal procederen, vergelijkbaar met de verplichte digitale UWV-procedure.

Ook bevat deel 2 een bepaling over het zoveel mogelijk gezamenlijk, in een gecombineerde zitting door de cao ontslagcommissie behandelen van meerdere verzoeken om bedrijfseconomisch ontslag. Anders dan ten aanzien van de UWV-uitspraken die nauwelijks worden gepubliceerd, beveelt de code aan de uitspraken van de cao ontslagcommissie (geanonimiseerd) te publiceren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.