Logo
  • Nieuws
  • 1 september 2014
  • Jorien Leendertse

HRM’ers werven actief professionals in tweede helft 2014

HR-managers blijven optimistisch over de groei van de Nederlandse economie. Zelfs zo positief, dat er nieuwe permanente functies worden gecreëerd en vrijgekomen bestaande posities worden ingevuld. Toch kunnen HR-managers moeizaam de juiste en gekwalificeerde werknemers vinden en blijft er een lichte bezorgdheid bij HR dat hun topmedewerkers hen verlaten. Dit blijkt uit ‘OfficeTeam Personeelsbarometer 2014’, een divisie van Robert Half.

Nederlandse HR-managers gaan in de tweede helft van 2014 meer permanente professionals werven. 43 procent werft voor vrijgekomen posities en 28 procent breidt het aantal vaste functies uit. Het vertrouwen in de groei van de Nederlandse economie is onder de HR-managers met 3 procent gestegen (van 74 in 2013 naar 77 procent nu) Voor het eigen bedrijf ziet 82 procent de toekomst positief in.

Personeelskosten beperken

Toch is niet elke HR-verantwoordelijke optimistisch over de toekomst. 22 Procent geeft aan dat er geen nieuwe functies worden gecreëerd of vrijgekomen posities worden ingevuld. Vorig jaar was dit nog 11 procent. Net als in 2013 heeft 8 procent het voornemen om het aantal functies in te perken en de organisatie te verkleinen. “Veel bedrijven blijven na de crisis voorzichtig en niet in alle ondernemingen is de licht positieve kentering even goed voelbaar. Vaak proberen bedrijven de permanente personeelskosten toch nog te beperken. Er wordt in dit kader vaak een beroep gedaan op tijdelijke professionals om de productiviteit van het bedrijf op peil te houden of zelfs te vergroten,” aldus Stephan Renken, directeur van Robert Half Nederland.

Moeite vinden juist personeel

83 procent van de Nederlandse HR-managers geeft aan het niet gemakkelijk te vinden om de juiste en gekwalificeerde professionals te vinden. Deze zorg speelde vorig jaar ook al bij een groot aantal HR-managers (87 procent). Wat betreft administratief en ondersteunend personeel, is 66 procent van de HR-managers op zoek naar gekwalificeerde professionals voor bestaande of nieuwe functies. Zij hebben vooral moeite met het vinden van HR-assistentie (21 procent), office management (20 procent) en administratieve ondersteuning van het salesteam (18 procent).

Bezorgdheid vertrek topmedewerkers

HR-managers zijn iets minder bezorgd dat hun topmedewerkers het bedrijf verlaten. Twee derde (66 procent) van de HR-verantwoordelijken geeft aan dat ze bezorgd zijn dat hun topmedewerkers in administratieve en ondersteunende functies, het komende jaar een andere uitdaging aan gaan. Dat is een daling van 5 procent in vergelijking met vorig jaar. “Bedrijven die op zoek gaan naar vaste werknemers leggen de lat vaak heel hoog. Ze zijn op zoek naar het spreekwoordelijke ‘schaap met de vijf poten’: de juiste persoon die over alle gevraagde vaardigheden beschikt. Wanneer ze deze topkandidaat eenmaal gevonden hebben, willen bedrijven hen vanzelfsprekend niet op korte termijn verliezen aan de concurrentie. Een goede strategie voor het behoud van personeel staat in bijna elke onderneming hoog op de agenda. Het signaal dat de bezorgdheid hierover terugloopt, wijst wellicht op ruimte die ontstaan is om huidige werknemers meer te erkennen en beter te belonen en daarmee tevreden te houden,” aldus Renken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.