Logo
  • Nieuws
  • 20 januari 2014
  • Lianne Bouman

Geen leeftijdsverbod bij werven jongeren en 50-plussers

Van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2015 staat de wetgever werkgevers toe vacatureteksten op te stellen, waarin specifiek wordt gevraagd naar jongeren tussen 18 en 27 jaar. De (tijdelijke) uitzondering is bedoeld om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Overigens mag er in vacatureteksten ook specifiek naar 50-plussers gevraagd worden.

Jongeren

Voorwaarde is dat de werkgever in de vacaturetekst met betrekking tot werkloze jongeren expliciet vermeldt dat het gaat om een vacature voor jongeren van 18 tot 27 jaar in het kader van de aanpak van jeugdwerkloosheid. Werkgevers moeten gebruikmaken van de volgende vermelding: ‘Dit is een vacature voor jongeren van 18 tot 27 jaar in het kader van de ‘Aanpak jeugdwerkloosheid’.

50-plussers

In haar werkgelegenheidsbeleid heeft de wetgever ook leeftijdsonderscheid voor 50-plussers opgenomen. Om werkloosheid onder 50-plussers tegen te gaan, mag de werkgever onderscheid maken op leeftijd als het gaat om vacatures voor deze doelgroep. De vacaturetekst zal in dat geval echter ook duidelijk moeten maken dat de vacature onderdeel uitmaakt van het beleid dat zich richt op het voorkomen van werkloosheid onder 50-plussers. Werkgevers moeten dan wel de volgende motivering aan de vacaturetekst toevoegen: 'Deze vacature past in het beleid van het ministerie van SZW dat mede is gericht op de bestrijding van werkloosheid onder de doelgroep 50-plus'.

Let op

Als u een vacature op werk.nl plaatst, controleert UWV de vacaturetekst op leeftijdsdiscriminatie. Als dit het geval is, wordt uw vacature direct verwijderd.

Nota bene

Onderscheid maken op grond van leeftijd is alleen toegestaan als daar een objectieve rechtvaardiging voor is. Voorbeelden hiervan zijn werkgelegenheids- of arbeidsmarktbeleid dat in wettelijke regelingen is vastgelegd of een zwaarwegend bedrijfsbelang, bijvoorbeeld als het bedrijf in zwaar weer verkeert.

Meer lezen in HR Praktijk Premium

- Personeelsbeleid: vergrijzing opvangen
- Personeelsadvertentie samenstellen en plaatsen

Wet Modern Migratiebeleid en Wet Arbeid Vreemdelingen

Nederland heeft nog altijd veel behoefte aan buitenlandse werknemers. De praktijk leert dat de procedures voor het legaal in Nederland kunnen werken en wonen voor buitenlandse werknemers en hun werkgevers complex zijn. Daarom krijgt u in dit seminar uitgebreide informatie over het toepassen van de wet modern migratiebeleid en de wet arbeid vreemdelingen. Meer info

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.