Logo
  • Nieuws
  • 2 oktober 2014

VU geeft toekomstige financiële leiders lesje in nederigheid

De financiële sector wil graag een imago uitstralen dat integer en onafhankelijk is. Helaas is veel maatschappelijke onvrede over de bonuscultuur en de verkoop van onbegrijpelijke producten. De Vrije Universiteit van Amsterdam vindt dat het tijd wordt voor een heuse cultuurverandering en gaat toekomstige leiders opleiden met andere normen en waarden.

Willem Verschoor, decaan aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde:“Door iets nederiger te zijn, krijg je meer begrip en loop je gemakkelijker door de linies van de vakgebieden heen.”

Behavioral Finance

De universiteit is van plan om de huidige gedragspatronen van de financiële sector te doorbreken, door gedragswetenschappelijke aspecten toe te passen, de zo geheten behavioral finance. Met deze benadering moeten toekomstige leiders gebreken in hun eigen gedragspatronen herkennen en verbeteren.

Cultuurkaart

De VU houdt zich al langer bezig met de cultuurverandering in de financiële sector. In het voorjaar van 2014 heeft een groep jonge professionals een ‘Cultuurkaart Financiële Sector’ gepresenteerd in de sector, waarop de gewenste waarden en werkhoudingen staan. Deze Cultuurkaart is tot stand gekomen in overleg met de sector, en op basis van wetenschappelijke inzichten.

Praat mee over herstel van vertrouwen in de financiële sector

De waarden en werkhoudingen worden ook besproken in het debat ‘Herstel van vertrouwen in de financiële sector’, Bij dit debat, georganiseerd door de VU, delen verschillende keyspeakers hun visie op het herstel van het vertrouwen in de financiële sector. Zo zijn onder andere Joanne Kellerman (De Nederlandsche Bank) en Herman Wijffels (ex-Rabobank en ex-SER) aanwezig.

Masterclass Strategisch HRM-plan opstellen

Strategisch HRM is erg belangrijk en krijgt al meer erkenning! Veel organisaties proberen nu invulling te geven aan strategisch hrm, maar de praktijk is weerbarstig. Hoe maakt u nu eigenlijk een strategisch hrm-plan? Waar begint u, wie betrekt u er bij en hoe ziet dat er dan concreet uit! Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.