Logo
  • Nieuws
  • 20 augustus 2013
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Universiteit Utrecht

Reorganisatie? Job crafting helpt werknemer om gemotiveerd te blijven

 ‘Job crafting’, oftewel de kleine aanpassingen die werknemers zelf maken aan hun werk, is een belangrijke methode tijdens organisatieverandering. Dat is de belangrijkste bevinding van Paraskevas Petrou in zijn proefschrift voor Universiteit Utrecht waarin hij onderzocht wat werknemers zelf kunnen doen om organisatieveranderingen te ‘overleven’.

Beeld Reorganisatie? Job crafting helpt werknemer om gemotiveerd te blijven

Werknemers die job crafting gebruiken, zoeken actief naar hulpbronnen (faciliterende factoren, zoals steun of advies van collega’s en leidinggevenden) of uitdagingen op het werk (bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid, nieuwe taken).

Verlagen taakeisen

Via vijf empirische studies laat Petrou zien wat maakt dat mensen hun werk ‘craften’ en wat de consequenties zijn van job crafting-gedragingen voor werknemers. Werknemers ‘craften’ hun werk als de situatie daar om vraagt, als ze een proactieve houding hebben, en ook als hun werk niet past bij hun behoeften en voorkeuren.  Vervolgens helpt dit job crafting-gedrag werknemers om gemotiveerd en gezond te blijven, en goed te blijven presteren tijdens organisatieverandering. Andere job crafting strategieën zoals het verlagen van taakeisen, is minder behulpzaam voor werknemers, zo blijkt uit het onderzoek.

Niet passief

Concluderend laat het onderzoek zien dat werknemers niet passief zijn tijdens organisatieverandering, maar dat zij zelf de voorwaarden scheppen die hen kunnen helpen om met organisatieverandering om te gaan. Via coaching, training en individuele ontwikkelingsplannen kunnen managers die job crafting-gedragingen stimuleren, die in potentie voordeel opleveren voor werknemers.

HR Praktijk Diner: Aan tafel over jobcrafting

Flexibel organiseren en brede inzetbaarheid van mensen doet een beroep op ieders kwaliteiten. Dat betekent een verschuiving van klassieke instrumenten als functiebeschrijving en competentieprofiel naar inzetbaarheids-/potentieel- en ambitieprofiel. De functie als organiserend principe maakt plaats voor de rollen waarin medewerkers  kunnen werken en voor meer eigen verantwoordelijkheid voor de inhoud en organisatie ervan. Discussieer over jobcrafting en andere HR-topprioriteiten tijdens het HR Praktijk Diner.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.