Logo
  • Nieuws
  • 28 november 2014

Meerwaarde flexwerken in bedrijfsverzamelgebouwen te verwaarlozen

De toegevoegde waarde van flexwerken in bedrijfsverzamelgebouwen is te verwaarlozen. De onderlinge kennisdeling is minimaal, waardoor synergie uitblijft. De business van de deelnemende ondernemers is te divers en de beschikbare ruimtes zijn niet flexibel inzetbaar. Dit stelt Bart Dekkers, managing director Baars & Bloemhoff.

De toename van het aantal zzp’ers en flexwerkers zorgt ervoor dat flexwerkplekken, zoals Seats2Meet, volstromen. Het werkplekonafhankelijk werken is mogelijk, maar in de creativiteit vergrotende en netwerk- behoeftes waar het flexwerken uit is ontstaan, wordt niet voorzien. "De veelal hokkerige samenstelling van de ruimtes beperkt de creativiteit en de uiteenlopende functies van gebruikers uit diverse branches leveren geen structurele samenwerkingen op.De behoeftes van gebruikers liggen te ver uiteen en zijn niet complementair aan elkaar. Een boekhouder kan hooguit één keer gebruik maken van de kwaliteiten van een websitebouwer voor zijn site, maar daarna houdt het op," aldus Dekkers.

Hoe wordt flexwerken rendabel?

Om het flexwerken meer rendabel te maken, moeten zowel de ruimte als de andere gebruikers van de locatie aansluiten op de behoefte van de gebruiker. "Flexplekken met een flexibele inrichting en een branchespecifieke focus, daarmee faciliteer je flexwerkers en sluit je aan op hun behoefte. Binnen branchespecifieke flexplekken vullen de gebruikers elkaar onderling voortdurend aan, kunnen ze makkelijker samenwerkingen aangaan op grote projecten en krijgen ze de kans om zichzelf binnen een nieuwe context te bewijzen. Al met al levert dat ervaringen op die een bijdrage leveren aan de competenties en ontwikkelingen van werkend Nederland," concludeert Dekkers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.