Logo
  • Blog
  • 20 juni 2014

HR op de divan: 'Ze willen niet veranderen'

Als HR-manager houd je je bezig met complexe vraagstukken in complexe krachtenvelden. Leg uw HR-dilemma aan mij voor.

Wij zijn een grote vastgeroeste organisatie. Door het veranderende politieke landschap wordt van ons gevraagd met minder middelen meer te bereiken. Dat vraagt meer marktgerichtheid en innovatie. Onze mensen willen hier, verwend door goede arbeidsvoorwaarden, niet in mee. Van mij wordt als HR-manager gevraagd de mensen in beweging te krijgen. Maar ik kan mensen toch niet dwingen zich te ontwikkelen? Ik vraag me heel erg af of onze mensen wel tot verandering in staat zijn.
Saskia J. HR manager bij een waterschap

Advies

Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met veranderingen. Verhuizingen, studies, een nieuwe baan, een nieuwe relatie, kinderen, ziekte en verlies. Daar kunnen we uiteindelijk allemaal mee omgaan. Veranderen betekent een verlies aan invloed op je eigen leven. Logisch dat we daar niet van houden. Maar als het moet, moet het en dan blijken we het ook te kunnen.

De fout die veel organisaties maken is dat ze de weerstand mede zelf organiseren. Door de verandering als onontkoombaar te presenteren om mensen vervolgens te vertellen hóe ze moeten veranderen. Logisch dat mensen daar weerstand bij krijgen. Niemand wil veranderd worden. Zeker als ze er geen belang bij ervaren.
Neem uw mensen mee in het denkproces. Laat ze samen naar buiten kijken wat er veranderd in de buitenwereld. Confronteer ze met de vragen die die buitenwereld aan de organisatie stelt. Laat hen vervolgens zelf nadenken hoe we daar het beste mee om kunnen gaan en analyseren wat dat voor henzelf betekent. Laat ze vervolgens zelf formuleren hoe ze daar in geholpen willen worden. Kort samengevat: laat hen de verandering zelf uitvinden in plaats van hem als slecht nieuws te brengen.

Natuurlijk is veranderen ook verliezen en loslaten. Mensen ervaren verlies ongeveer zeven keer zo intens als winst. Probeer de verandering dan ook niet noodzakelijkerwijs als positief te verkopen en geef ruimte voor rouw en loslaten. Faciliteer hun ontwikkeling en groei vanuit hun eigen passies en interesse. Vraag bijvoorbeeld eens welke interesses ze buiten hun werk nog meer hebben. Laat zien dat veranderen voor iedereen zoektocht is, ook voor het management. Kortom: doe het samen.

Zelf een dilemma aanbrengen? Mail uw vraag naar divan@weka.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.