Logo
  • Nieuws
  • 19 maart 2015
  • Hilal Dilmac
  • Bron: CBS

Aantal zelfstandigen in de zorg stijgt ondanks daling werknemers

In 2013 is het aantal banen van werknemers in de zorg voor het eerst sinds lange tijd afgenomen vergeleken met het jaar ervoor. De daling was in bijna alle sectoren van de zorg zichtbaar. Ook in vrijwel alle beroepen liep het aantal banen terug. Het groeiend aantal banen voor verpleegkundigen vormde de enige uitzondering. In tegenstelling tot de daling van de werknemersbanen nam het aantal zelfstandigen in de zorg juist toe. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Minder banen in welzijnszorg dan in de gezondheidszorg

Het aantal banen van werknemers in de zorg bedroeg ruim 1,42 miljoen euro in 2013, 37.000 minder dan in 2012. Zowel in de gezondheidszorg als in de welzijnszorg is het aantal banen afgenomen.

De daling is het grootst in de welzijnszorg, waar 26.000 minder banen waren; een afname van maar liefst 3,2 procent. De gezondheidszorg telde 8.000 banen minder en de beleid- en beheerorganisaties 3.000 banen minder. Voorlopige cijfers laten zien dat deze daling zich in 2014 heeft doorgezet.

Sterkste groei zelfstandigen in ouderenzorg

Voor een deel is de daling van het aantal werknemers opgevangen door een groeiend aantal zelfstandigen in de zorg. In vijf jaar tijd is het aantal zelfstandigen in de ouderenzorg het grootst. Het aantal is verdubbeld tot 11.000. In aantallen is de groei vergeleken met 2009 beduidend minder omvangrijk dan bij werknemers, maar toch nog altijd goed voor 24.000, bijna 29 procent meer dan in 2009.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.