Verandermanagement

De inhoud van dit topic
wordt verzorgd door
de redactie van HR Strategie

Actueel

 • Achtergrond

  Innovatieve organisatieconcepten: een nuchtere blik op de ontwikkelingen

  Er lijkt iets gaande in organisatieland. Zelfs mensen die niet dagelijks met HR of organisatieontwerp bezig zijn kan het amper zijn ontgaan. Een documentaire over ‘het einde van de manager’ in Tegenlicht van de VPRO. Berichten over ING die zijn IT-afdeling volledig met autonome teams laat werken, geïnspireerd door Google en Spotify. Gevestigde bedrijven die start-ups oprichten als innovatiemotor.
 • Nieuws

  Helft werkgevers vindt dat eigen kennisontwikkeling tekort schiet

  Werkgevers hebben moeite de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt bij te benen. Zo vindt 50 procent dat nieuwe kennis binnen hun organisatie onvoldoende wordt ontwikkeld en gedeeld. Dit heeft consequenties op de werkvloer, want een kwart van de werkgevers vindt dat een substantieel deel van de huidige werknemers niet over de juiste vaardigheden beschikt. Ook bij werknemers is het besef om te moeten ontwikkelen nog niet voldoende doorgedrongen. Slechts de helft voelt de noodzaak nieuwe vaardigheden op te doen om mee te kunnen met de arbeidsmarkt van de toekomst en hun baan veilig te stellen.

  27 oktober 2015
 • Nieuws

  Organisaties veranderen businessmodel zonder betrokkenheid HR

  Het merendeel van de organisaties verwacht dit jaar hun businessmodel fundamenteel te wijzigen. De organisatieveranderingen lijken echter grotendeels langs HR of buiten HR om plaats te vinden zo blijkt uit het onderzoek HR Trends 2015-2016 van Performa, ADP en Berenschot.

  23 oktober 2015
  Door: 
  Mariel Hovemann
 • Nieuws

  De toekomst van mobiliteit: drones, zelfsturende vrachtwagens en een chip in je hand

  Technologische ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Om te laten zien wat al mogelijk is heeft trendwatcher Richard van Hooijdonk een chip in zijn hand laten plaatsen, waarmee hij verbonden wordt met verschillende soorten apparaten en machines. Van Hooijdonk vertelde over zijn ervaringen op het ‘ inspiratie en innovatie’- event van autoleasemaatschappij Arval.

  14 oktober 2015
  Door: 
  Jesper van Wijk
 • Nieuws

  Veranderkracht ontbreekt bij Nederlandse werknemers

  Ondanks de optimistische verhalen over ‘kantelend Nederland’ zegt een ruime meerderheid van 81% van de Nederlandse werknemers dat het hen aan veranderkracht ontbreekt. Slechts een kleine minderheid van 19% geeft aan wél in staat te zijn om snel, soepel en succesvol te veranderen. Dit blijkt uit de resultaten van ‘EnergyFinder 2015’ een door onderzoeksbureau Integron uitgevoerd representatief onderzoek onder Nederlandse werknemers.

  8 juli 2015
 • Nieuws

  Robots aan de receptie

  Pratende robots als receptiemedewerkers die je helpen met in- en uitchecken, fictie of werkelijkheid? In het Henn-na Hotel in het Japanse Nagasaki is het inmiddels bewaarheid geworden. Sterker nog: het hotel wordt grotendeels gerund door robots!

  31 juli 2015
  Door: 
  Peter van den Hout
 • Achtergrond

  ABN AMRO: Goed opdrachtgeverschap als nieuwe norm

  De flexibele medewerker wordt steeds belangrijker voor organisaties. Maar voor de regelgeving en het meeste HR-beleid is ‘vast’ nog steeds de norm. Inmiddels stijgt het onderwerp op de directieagenda, bijvoorbeeld bij ABN AMRO. ‘We willen flex-krachten ook kunnen ontwikkelen en in opleidingstrajecten laten meedraaien’
 • Nieuws

  'De topsectorenaanpak verdient verbetering'

  De mooie plaats van Nederland op internationale ranglijsten is geen reden om tevreden achterover te leunen. Belangrijkste probleem is dat de financiering van crosssectorale thema’s nog steeds moeilijk is. Daarnaast is de TKI-toeslagregeling te weinig aantrekkelijk en het budget is te versnipperd. Dit zijn problemen in de topsectorenaanpak die op korte termijn aangepakt moeten worden. Dit zegt de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) in zijn nieuwste briefadvies ‘Blijf scherp op continue ontwikkeling topsectorenaanpak’.

  22 oktober 2015
 • Opinie

  Ga voor en leid de veranderbeweging!

  Is jouw organisatie wel voldoende fit voor de toekomst? Een onontkoombare en onrustige vraag voor iedere leidinggevende. Je wordt links en rechts ingehaald door start ups en innovatieve proposities. Antwoorden uit het verleden verliezen hun zeggingskracht. En je omgeving lijkt alleen complexer en onoverzichtelijker te worden. Decennia lang Tayloriaans denken zit je in de weg; je hebt de neiging om de controle aan te scherpen omdat je denkt dat je daarmee onzekerheid beter beheerst.
  27 augustus 2015
 • Nieuws

  Niet jij maar je robot standin in de rij voor de nieuwe iPhone 6S

  Het kan. In Australië stond robot Lucy, een iPad op een segway, in plaats van de mens Lucy Kelly in de rij voor de Apple store. Het is de slimste manier van time management ooit gezien in een iPhone-rij zo meldt Mashable, een Engelstalige nieuwssite met de laatste digitale en mobiele technologie.

  25 september 2015
  Door: 
  Mariel Hovemann

Partners