Logo
  • Nieuws
  • 22 januari 2015

Talentmanagement: Werven en behouden gekwalificeerde professionals blijft een uitdaging

Het overgrote deel van de HR-managers in Nederland ondervindt moeilijkheden bij het werven van gekwalificeerde professionals. Daarnaast maken zij zich zorgen over het behoud van topperformers. Dit in combinatie met de extra vraag naar permanente professionals kan voor spanningen zorgen op de HR-afdelingen.

Beeld Talentmanagement: Werven en behouden gekwalificeerde professionals blijft een uitdaging

Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek onder Nederlandse HR-managers uitgevoerd in opdracht van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals.

90 Procent van de 200 ondervraagde HR-managers geeft aan moeilijkheden te ondervinden bij het werven van gekwalificeerde professionals. 63 Procent maakt zich zorgen of ze topperformers wel kunnen behouden.

Vaste arbeidskrachten

Een grote meerderheid (78 procent) van de Nederlandse HR-managers geeft aan het komende half jaar vaste arbeidskrachten te werven. De nadruk wordt hierbij gelegd op het behoud van de grootte van het huidige personeelsbestand (44 procent). De eerste helft van 2015 staat voor veel HR-managers echter ook in het teken van het uitbreiden van het aantal fte’s: 34 procent geeft aan nieuwe functies te creëren voor vaste arbeidskrachten.

Gebrek aan technische vaardigheden

Hoewel de meerderheid van de HR-managers wervingsplannen heeft voor de eerste helft van 2015, staan zij voor grote uitdagingen bij het werven van gekwalificeerde professionals. Het ontbreken van technische, commerciële en zakelijke vaardigheden wordt door 58 procent van de HR-managers aangehaald als de grootste belemmering. Vooral het gebrek aan technische niche-experts baart meer dan een derde (36 procent) van de HR-managers grote zorgen. Daarnaast stelt 23 procent dat de vraag naar gekwalificeerd professionals groter is dan het huidige aanbod.

Behouden van talent

Bijna twee derde (63 procent) van de Nederlandse HR-managers geeft aan zich zorgen te maken over het behouden van de topperformers binnen de organisatie. Dit gaat niet alleen om generatie Y, maar ook om de collega’s met jarenlange ervaring.

Stephan Renken directeur Robert Half Nederland: “Organisaties moeten voor het werven en behouden van topprofessionals inspelen op de verschillende prioriteiten van de generaties op de werkvloer. Uit de Robert Half Salarisgids 2015 blijkt dat bijvoorbeeld het beloningspakket voor de babyboomgeneratie gemiddeld genomen nog steeds de belangrijkste reden is om een bedrijf te verlaten, terwijl generatie Y meer waarde hecht aan carrièremogelijkheden. Een succesvol retentiebeleid houdt daarom rekening met dergelijke generatieverschillen.”

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.