Logo
  • Blog
  • 10 februari 2014

War on talent wordt war on de leergierige kandidaat

Om een voorsprong te behalen én te behouden, is het noodzakelijk om de beste mensen aan boord te halen. Naast goed opgeleide werknemers met kennis van de laatste (technologische) ontwikkelingen, zijn dit met name werknemers die in staat zijn om ‘bij te leren’ en dus over een goed ontwikkeld leervermogen beschikken. Maar hoe vind je die?

De wereld verandert niet alleen constant, maar ook steeds sneller. Technologische ontwikkelingen maken innovatie op innovatie mogelijk. De druk op industrieën en het bedrijfsleven om te beschikken over de laatste technieken en mee te kunnen met de laatste ontwikkelingen wordt opgevoerd. Wereldwijde concurrentie – ten gevolge van globalisering – ligt immers op de loer.

Leervermogen boven opleiding

In het bedrijfsleven waar nieuwe rollen ontstaan en benodigde vaardigheden veranderen, is een goed CV geen garantie meer voor een goede werknemer. Het is belangrijk dat werknemers flexibel kunnen inspringen op ingrijpende veranderingen binnen hun vakgebied. Daarom gaat de voorkeur van bedrijven steeds vaker uit naar flexibele en leergierige duizendpoten. Vaardigheden zijn vaker ondergeschikt aan het vermogen om meer te (willen en kunnen) leren. HR-afdelingen moeten daarom niet alleen kijken of een kandidaat over de gewenste opleiding en ervaring  beschikt voor de functie waar ze naar solliciteren, maar ook of ze flexibel kunnen bewegen (doorstromen) binnen het bedrijf. Een ouderwetste sollicitatieprocedure waarbij alleen wordt geselecteerd op opleiding en werkervaring voor één bepaalde functie is niet meer toereikend. Over twee of vijf jaar vraagt een functie weer andere vaardigheden. De recruitmenttactiek moet op de schop, samen met de recruitmentassessments en daarbij moet met name gekeken worden naar mogelijke toekomstige situaties.

Hoe vind ik een leergierig schaap met vijf poten?

Twee to do’s om die flexibele, leergierige kandidaat aan boord te halen, te behouden:

  1. Beslis welke functieprofielen ingevuld moeten worden door mensen met een goed ontwikkeld leervermogen. En breng in kaart welke functies geschikt zijn voor mensen die willen doorgroeien. Naarmate bedrijven zich aanpassen aan de veranderende eisen van de markt, zal het steeds duidelijker worden welke functies  doorgroeimogelijkheden hebben en welke functies consistent blijven. Het is dan aan de HR-afdeling om ervoor te zorgen dat de juiste mensen voor de juiste functies worden aangenomen.    
  2. Het voorspellen van iemands leervermogen toets je als volgt:

a. Toets  situationeel inzicht. Simuleer situaties (toekomstig) uit het bedrijfsleven en kijk hoe iemand daarop reageert.
b. Toets het numeriek vermogen en kijk hoe een kandidaat verbaal en abstract redeneert, en hoe zij te werk gaan. Dit is waardevolle informatie en een succesvolle methode gebleken voor vele bedrijven.
c. Kijk en beoordeel hoe iemand in het verleden heeft gefunctioneerd en wat hij of zij heeft gepresteerd. Dat zijn de sterkste indicatoren hoe iemand in de toekomst gaat presteren.
d. Toets motivatie. Is iemand bereid om te ontwikkelen en bij te leren?
Huidige toetsen zijn handig om te kijken hoe iemand reageert op een levensechte situatie, maar ze zijn vaak alleen gericht op huidige rollen binnen het bedrijf in plaats van op de toekomst. Toets waar mogelijk toekomstige situaties en rollen.

Een andere wedstrijd vraagt om een andere strategie

De recruitmentstrategie van de HR-afdeling moet anticiperen op ontwikkelingen binnen de sector waarin een bedrijf opereert en welke veranderingen dit meebrengt voor de organisatie en dus voor de benodigde vaardigheden van werknemers. Kijk vooruit waar mogelijk en selecteer ook op leervermogen aan de hand van toekomst scenario’s.  Zo  trek je de juiste werknemers aan voor nu én de toekomst, en blijf je ahead of the game.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.