Logo
  • Nieuws
  • 9 juli 2014
  • Willem Dercksen

Vrouwen wat vaker naar de top

De grote bedrijven in Nederland verwachten de komende jaren meer vrouwen aan te nemen. Ook op Europees niveau trachten bedrijven de positie van vrouwen te verstevigen. Dit blijkt uit een onderzoek van Top Employers Institute onder ruim 700 bedrijven met meer dan 250 medewerkers.

Beeld Vrouwen wat vaker naar de top

Vorig jaar was de verwachting bij deze bedrijven dat 32 procent van de nieuwe medewerkers vrouw zou zijn. Deze verwachting ligt dit jaar 2 procentpunten hoger. Voor topfuncties ligt de verwachting wat lager. Aernoudt van der Wilk, Country Manager bij Top Employers Institute: “Bedrijven hebben een steeds grotere ambitie om meer vrouwen in hun bedrijf te krijgen. Omdat Nederlandse vrouwen relatief gezien vaak parttime werken en de meeste topfuncties voltijd zijn, is dit vaak een uitdaging.”

Vrouwelijke studenten in de meerderheid

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal vrouwelijke studenten de afgelopen jaren aanzienlijk hoger ligt dan het aantal mannelijke studenten. Dit zal een positief effect hebben op de man/vrouwverhouding op de lange termijn. Van der Wilk: “Door deze cijfers kan het haast niet anders dat op de middenlangetermijn vrouwen nog een veel groter deel uit gaan maken van de arbeidsmarkt. De ambitie van het Nederlandse bedrijfsleven zal dus eenvoudiger kunnen worden waargemaakt. Er wordt nu al steeds minder onderscheid gemaakt tussen de seksen, maar met veel meer vrouwen die aan de poort kloppen, zullen onze onderzoeksresultaten over enkele jaren een nog betere verdeling tussen mannen en vrouwen laten zien.”

Masterclass Job Crafting voor HR

Organisaties zijn de afgelopen jaren gereorganiseerd. En dat heeft ongetwijfeld geleid tot het ontslaan van medewerkers. Dit proces is nog volop aan de gang. Echter: voor succes op langere termijn is een andere wijze van organiseren van het werk en omgaan met mensen nodig. Deze nieuwe werkwijze leidt tot een wendbare organisatie waar mensen hun kwaliteiten en ambities kunnen en willen inzetten. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.