Logo
  • Nieuws
  • 20 februari 2014
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Hay Group

Maar helft organisaties succesvol in aantrekken talent

Iets meer dan de helft van de HR professionals (57 procent) voert actief dialoog met medewerkers, namens haar organisatie, over wat zij persoonlijk belangrijk vinden in hun werk. In de ideale situatie besteedt een op de drie HR-professionals daar 20 tot 40 procent van hun tijd aan. Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group onder 188 HR-professionals.

Beeld Maar helft organisaties succesvol in aantrekken talent

Bij 45 procent van de organisaties verloopt het aantrekken van talent niet succesvol. Daarnaast houdt 44 procent geen rekening met persoonlijke behoeftes van medewerkers in de talentmanagement-programma’s “Door de diverse generaties die werkzaam zijn in de organisatie, verschillen de behoeften per medewerker. De uitdaging om medewerkers te managen en te behouden wordt hierdoor nog groter. Het is goed daar als HR-professional rekening mee te houden,” aldus Jeroen van Duijvenbode, Director Consulting van Hay Group.

Liever talent van buiten

Een op de vijf organisaties denkt dat het effectiever is om talent van buiten de organisatie te halen dan het intern ontwikkelen van talent. Van Duijvenbode: “Talent gaat veel verder dan competenties alleen. De klik met de organisatiecultuur is minstens zo belangrijk om op de langere termijn succesvol te zijn.” HR-professionals staan voor grote uitdagingen: bij een aantrekkende economie bestaat het gevaar van uitstroom van talent. En nu al ervaren veel organisaties schaarste aan gespecialiseerd talent. “De dialoog die organisaties met medewerkers voeren over wat zij persoonlijk belangrijk vinden in hun werk is hierbij van groot belang. Een standaard aanpak zonder flexibiliteit werkt niet meer, want iedere medewerker en iedere generatie heeft unieke behoeften.”, constateert Van Duijvenbode.

HR Praktijk Diner: Aan tafel over Talentmanagement

Het succes van uw organisatie wordt bepaald door de mate waarin u beschikt over talent dat past bij de missie en visie. Het proces van definiëren, zoeken, behouden en uitbouwen van talent wordt tijdens een ronde tafel besproken. Centrale vragen zijn:
Hoe haal je het maximale uit je personeelsbestand?
Waar leg je de knip: wie beschouw je als talent en wie niet?
Hoe voorkom je dat talenten ‘weglopen’ als de economie aantrekt?
Discusssier over talentmanagement en andere HR-topprioriteiten op het HR Praktijk Diner.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.