Logo
  • Nieuws
  • 22 augustus 2012
  • Mariel Hovemann

Heineken: Talentmanagement moet nauw aansluiten bij organisatiestrategie

Hoe talentvolle medewerkers te binden, te ontwikkelen en gericht in te zetten, is voor organisaties een van de belangrijkste vraagstukken. Iets wat volgens recent onderzoek echter nog niet goed werkt. Bij Heineken is dit dankzij jarenlange ervaring daarentegen wel goed ontwikkeld.

Beeld Heineken: Talentmanagement moet nauw aansluiten bij organisatiestrategie

Esther Jörg is verantwoordelijk voor talentmanagement bij Heineken Nederland. In haar optiek is de samenhang tussen talentmanagement en organisatiestrategie de crux voor het succes van het eerste. “Als je wilt bepalen of je succesvol talentmanagement bedrijft in je organisatie, moet je kunnen benoemen wat de samenhang is tussen de talentmanagement-activiteiten en de organisatiestrategie.” De organisatieontwikkelingen nauwkeurig volgen is dus van grote waarde.

 

Organisatieontwikkeling

Jörg: “Doe je dat niet, dan heeft talentmanagement veel weg van het simpelweg ontwikkelen van een groep mensen, wat heel leuk is, maar de organisatie schiet daar mogelijk niet veel mee op.  Talentmanagement breng je op een hoger plan wanneer je de organisatiestrategie meeneemt in al je programmaonderdelen. We gaan zelfs een stap verder; we gebruiken het om de organisatie te ontwikkelen en zodoende de ambities te blijven waarmaken.”

Monitoren

Jörg is de eerste om toe te geven dat dat weliswaar makkelijk klinkt, maar het niet is. “Bij Heineken doen we dat door continu met alle relevante partners in gesprek te blijven. Dus met de talenten zelf, met het senior management, de directie en onze externe supplier, het bureau Twee of meer, dat al jarenlang een groot deel van ons MD-programma organiseert. In die gesprekken signaleren we wat er speelt, toetsen dat weer elders en prikkelen zodoende de organisatie. Dus uiteindelijk kun je talentmanagement zien als een heel krachtig middel om de organisatie te beïnvloeden.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.