Logo
  • Nieuws
  • 19 mei 2015
  • Hilal Dilmac
  • Bron: ManpowerGroup

Talentmanagement: Toenemend tekort aan geschikte medewerkers

In 2014 had vijf procent van de Nederlandse werkgevers moeite om de juiste medewerkers te vinden. Dit jaar geldt dat voor maar liefst 14 procent. Ondanks deze verhoging staat Nederland in de top drie van landen met de minste moeite om het juiste talent te vinden. Dit blijkt uit onderzoek van ManpowerGroup wereldwijd onder meer dan 40.000 werkgevers.

“De grootmachten en landen die voorop lopen als het gaat om technische ontwikkelingen kampen met een groot tekort aan geschikte werknemers”, aldus Jilko Andringa, Managing Director ManpowerGroup Nederland.

Vraag naar vaklieden

Uit het onderzoek  blijkt dat het wereldwijd lastig is gespecialiseerde vaklieden aan te trekken. In Nederland is er daarnaast een tekort aan management assistants en personal assistants gevolgd door technici. Andringa vervolgt: “Vooral het wereldwijde tekort aan vaklieden is opvallend. In de keuze voor een vervolgopleiding zien we al langer dat het leren van een vak als bakker of elektricien minder populair is onder jongeren en men eerder kiest voor administratieve- of managementopleidingen. We merken nu al het tekort aan vaklieden. Dat maakt een grotere instroom van jongeren op de vakopleidingen dus steeds belangrijker.”

Tekort aan talent verdwijnt niet

Niet alleen 14 procent van de Nederlandse werkgevers, maar ook een even groot aandeel van de werkgevers in het Verenigd Koninkrijk en Spanje vindt met moeite het juiste talent. Buurland Duitsland heeft hier met 46 procent ook moeite mee. In Japan en Hong Kong heeft respectievelijk 83 en 65 procent moeite met het invullen van vacatures.

Wervingsstrategie is er bijna niet

Meer dan één op de vijf werkgevers heeft geen strategie om talenttekort aan te pakken. Slechts één op de tien richt zich in zijn wervingsstrategie op onbenut talent en 5 procent kiest ervoor de selectiecriteria te herzien om werknemers de kans te geven zich te ontwikkelen in hun functie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.