Logo
  • Nieuws
  • 15 juni 2015
  • Lianne Bouman

Switch van salarisadministrateur naar salarisadviseur

De functie van salarisadministrateur verandert in rap tempo en ingrijpend. De vraag naar ‘de echte administrateur’ heeft de afgelopen maanden plaatsgemaakt door de vraag naar ‘de salarisadviseur’. Dat stelt Martijn Betgem, tien jaar werkzaam als recruiter fiscaal. Dat blijkt ook uit beroepscompetentieprofiel 2014.

Beeld Switch van salarisadministrateur naar salarisadviseur

In het beroepscompetentieprofiel is meer aandacht besteed aan commerciële aspecten en aan communicatieve vaardigheden. Er is een trend waarneembaar dat het aantal mensen met een hbo-achtergrond in het beroep toeneemt.

De reden van de ‘switch’ ligt volgens Betgem bij de tegenwoordig vrijwel volledig geautomatiseerde salarisadministratie waardoor het echte administreren (of invoeren) aan het verdwijnen is en bij sommige kantoren al is verdwenen. ‘Wat dan resteert, is geld verdienen met adviseren’, aldus de recruiter.

20 procent administratie

De inhoud van de huidige functieomschrijving toont aan dat de functie voor nog maar 20 tot 30 procent bestaat uit administratie of het begeleiden daarvan en voor de rest uit advisering op de gebieden loonheffing, arbeidsrecht en sociale verzekeringen. ‘Termen die eigenlijk thuis horen bij de Loonbelastingspecialist. Termen die bij de gemiddelde salarisadministrateur niet voldoende zijn ontwikkeld, laat staan dat ze een klant hierover 1-op-1 kunnen adviseren’, zegt Betgem.

 

Beroepscompetentieprofiel 2014

Ontwikkelingen in de beroepsuitoefening volgens het beroepscompetentieprofiel:

  • Adviesfunctie salarisadministrateur.
  • Het bedrijf/instelling of de klant wil steeds sneller beschikken over gegevens, adviezen en managementinformatie.
  • Opdrachtgevers worden kritischer en verwachten meer transparantie in de werkzaamheden die door de salarisadministrateur worden verricht. De salarisadministrateur moet meer toelichten, signaleren en meer laten zien in rapportages.
  • Van de meer ervaren en hoger opgeleide salarisadministrateur (RPP) wordt bovendien verwacht dat hij gevraagd en op eigen initiatief met het oog op de toekomst adviezen verstrekt aan het bedrijf/instelling of van de klant.
  • De meer ervaren en hoger opgeleide salarisadministrateur (RPP) kan op verschillende niveaus effectief communiceren en vervult een voorbeeldfunctie richting andere salarisadministrateurs en HR-medewerkers. Heeft overzicht over de werkzaamheden (van zichzelf en in voorkomende gevallen van zijn team), bepaalt prioriteiten en plant werkzaamheden. Heeft meer interne en externe contacten. Adviseert het bedrijf/instelling of de klant pro-actief hoe om te gaan met veranderende wet- en regelgeving en over diverse aspecten van HR, arbeidsrecht en financiële administratie, die een verband hebben met de verloning. De dienstverlenende salarisadministrateur onderkent daarbij commerciële kansen voor aanvullende dienstverlening. 

Fiscale boete
Salarisadministratie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.