Logo
  • Nieuws
  • 8 juli 2015
  • Peter van den Hout

Werkgevers halen te weinig uit tijdelijk personeel

Naarmate werkgevers meer tijdelijk personeel in dienst hebben, investeren ze aanzienlijk minder in opleidingen. Daarmee lopen ze het risico dat de organisatie het aanwezige potentieel van medewerkers met een tijdelijk contract niet optimaal benut.

Beeld Werkgevers halen te weinig uit tijdelijk personeel

Dit komt naar voren in het benchmarkonderzoek 'Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2013-2014' van Berenschot in samenwerking met HR Strategie. Uit analyse blijkt verder dat wanneer het aantal medewerkers met een tijdelijk contract toeneemt ten opzichte van het aantal medewerkers met een vast contract, de HR-functie vaker wordt 'uitgehold'. Dit betekent minder beleidsmedewerkers en meer administratieve ondersteuning, ongeacht organisatiegrootte.

Het inzetten van relatief veel medewerkers op basis van tijdelijke contracten kan daarmee een signaal zijn dat de inzet van tijdelijk personeel slechts in geringe mate onderdeel is van een langetermijnstrategie en dat HR slechts beperkt de rol van een strategisch partner vervult.

Hoe effectief is úw HR-afdeling?

Een afgebakend opleidingsbudget, Management Development, Performance Management, competentiemanagement... Waarschijnlijk maakt u al sinds jaar en dag gebruik van uiteenlopende HR-instrumenten. Maar weet u ook hoe effectief die instrumenten zijn in het behalen van de organisatiedoelstellingen? Om hier achter te komen is deelname aan het tweejaarlijkse benchmarkonderzoek Ken- en stuurgetallen van Berenschot in samenwerking met HR Strategie onontbeerlijk.

Dit gerenommeerde benchmarkonderzoek is bovendien compleet vernieuwd, waardoor het nog belangrijker is geworden voor uw HR-afdeling. Als deelnemer krijgt u nu namelijk de beschikking over een maatwerk benchmarkrapportage van uw eigen organisatie. Door uw data te vergelijken met organisaties uit uw eigen en andere sectoren kunt u vervolgens uw HR-beleid verder aanscherpen. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.