Logo
  • Nieuws
  • 6 mei 2014
  • Peter van den Hout

Strategische personeelsplanning vraagt proactieve houding HR

Veel HR-professionals geven aan dat ze niet met strategische personeelsplanning kunnen beginnen zolang de organisatiestrategie niet helder is. "Daar kom je niet mee weg, HR moet er zelf proactief mee aan de slag." Dat is de mening van Eelke Pol, als docent HRM verbonden aan De Baak en spreker op het komende HR Praktijk Diner.

Beeld Strategische personeelsplanning vraagt proactieve houding HR

"HR moet samen met de lijn invulling geven aan beleid op het gebied van strategische personeelsplanning. Wat zijn de behoeften vanuit de business nu en straks? Wat is de samenstelling van het huidige personeelsbestand? Waar gaan gaten vallen? HR moet antwoorden formuleren op deze vragen en zich niet verschuilen achter eventuele onduidelijkheden in de organisatiestrategie. Dat soort uitvluchten hoor ik te vaak."

Samen met Jan Willem van der Wal, Global Head of HR bij ING Investment Management, begeleidt Pol de tafel rondom strategische personeelsplanning op het HR Praktijk Diner op 16 september in Hotel Krasnapolsky. "Bij ING hebben we te maken met een enorme krimp in het personeelsbestand, maar tegelijkertijd is er vraag naar heel veel nieuwe mensen met compleet andere competenties," aldus Van de Wal.

Hart van HR

Hij is al enige tijd druk in de weer met de aankomende beursgang van Nationale Nederlanden en ING Investment Management. "Zowel in kwantitatief als in kwalitatief opzicht is strategische personeelsplanning het hart van HR. De samenstelling van je personeelsbestand qua leeftijd, aankomende pensioneringen, de kosten van afvloeiingsregelingen, de interne mobiliteit... Het komt allemaal samen in SPP. Ook als je als organisatie kiest voor een andere strategische richting, het is steeds weer je vertrekpunt."

Pol vult aan: "Of je nu in een situatie van groei, krimp of heroriëntatie zit, je moet altijd scenario's uitwerken in het kader van SPP. Zorg dus dat je in samenspraak met de business en finance de juiste kengetallen boven water krijgt om dit goed te kunnen doen."

Verder praten over strategische personeelsplanning?

Veel organisaties proberen invulling te geven aan strategisch personeelsplanning, maar de praktijk is weerbarstig. Reorganisaties op de korte termijn brengen uw langetermijn personeelsformatie in gevaar. Centrale vragen zijn:
Hoe bepaal je hoe je toekomstige personeelsbestand is opgebouwd?
Wie zijn ‘onmisbaar’ en waar kunnen gaten vallen?
Hoe zorg je voor een wendbaar personeelsbestand?

Ga samen met Eelke Pol en Jan Willem van der Wal op zoek naar de antwoorden tijdens het HR Praktijk Diner.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.