Logo
  • Nieuws
  • 26 augustus 2015
  • Jesper van Wijk
  • Bron: De Volkskrant

Robots leren handelingen via YouTube

Het is onderzoekers van de Universiteit van Bremen gelukt om robots alledaagse handelingen onder de knie te laten krijgen. Er was geen extra software nodig om deze robots deze handelingen te leren. Ze leerden de handelingen via video’s op bijvoorbeeld YouTube, zo meldt De Volkskrant.

De Duitse onderzoekers hebben sinds 2012 in een vierjarig project, genaamd Robohow, robots bijgeschoold via online platforms zoals YouTube. Daarnaast hebben de onderzoekers de robots ook de handleidingen laten volgen van Wikihow, een platform waarbij stap-voor-stap handelingen en taken worden uitgelegd.

Schoonmaken en papier vervangen

De robots kunnen verschillende handelingen verrichten zoals het schoonmaken van een koffiezetapparaat of het vervangen van papier in een printer. Hierdoor kunnen robots in de toekomst veel betekenen voor het bedrijfsleven. Andere taken zoals het bakken van eieren zijn moeilijker om aan te leren, omdat de robots letterlijk bij de hand genomen moeten worden om te leren hoe zij een spatel moeten gebruiken.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat de ontwikkeling naar robottechnologie zich voortzet, zodat er in de toekomst  meer robotapplicaties kunnen worden ontwikkeld en dat deze op een snellere manier kunnen worden ontwikkeld.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.