Logo
  • Nieuws
  • 2 maart 2015
  • Lianne Bouman

Ondernemers: belastinghervorming kabinet staat grotere banengroei in de weg

Alleen ‘echte’ lastenverlichting levert banen op, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Een belastingherziening zoals het kabinet voorstaat, met een beperkte lastenverlichting van 3 tot 5 miljard euro, levert volgens de werkgevers te weinig op. ‘Het is gedoemd te mislukken, aldus NCW-VNO-voorman De Boer. 

‘Het kabinet wil schuiven met lasten, terwijl een netto lastenverlichting nodig is. Ook liggen VVD en PvdA liggen te ver uiteen om er uit te komen’, stelt De Boer.

Een stelsel met twee schijven waarbij inkomens tot een ton 35 procent inkomensbelasting betalen en daarboven 45 procent, zou een veel forsere lastenverlichting van 12 miljard euro betekenen. Volgens de ondernemersorganisaties levert zo'n lastenverlichting dan wel degelijk veel extra banen op.

CPB

Onlangs concludeerde het CPB op basis van een rekenmodel (MIMSIC) dat het arbeidsaanbod op de lange termijn hierdoor niet zou toenemen. De beste prikkel om het arbeidsaanbod op die termijn te vergroten zou het verlagen van de bijstand zijn. ‘Een algemene lastenverlichting zou weinig effect hebben op de arbeidsdeelname. Mensen reageren namelijk heel verschillend op fiscale prikkels. Maar er zijn ook maatregelen die wel werken. Dat zijn fiscale prikkels voor moeders met jonge kinderen om meer te gaan werken en het beperken van inkomensondersteuning voor huishoudens met een laag inkomen. De inkomensongelijkheid neemt dan wel toe’, stelt het CPB. Kortom: het CPB stelt dat uitkeringen verlagen de arbeidsparticipatie verhoogt.

Hogere groei

Naar de mening van de ondernemersorganisaties gaat het op dit moment echter vooral om het creëren van groei. Die moet een tandje hoger gaan draaien dan de 1,25 procent die het CPB heeft geraamd. ‘Dat leidt tot meer werkgelegenheid en een hogere arbeidsproductiviteit. De belastingoperatie moet daar op gericht zijn. Wij zijn geïnteresseerd in de vraag welke belastinghervorming de meeste groei en werkgelegenheid oplevert. Het gaat om de vraag naar arbeid vanuit ondernemingen’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

Een belastinghervorming op basis van 3 tot 5 miljard lastenverlichting betekent volgens de ondernemers een extra economische groei van 1,25 procent na 4 jaar en 1,6 procent na 8 jaar. Dat levert werk op voor 100.000 mensen na 4 jaar en 120.000 mensen na 8 jaar. Een bedrag vanaf 12 miljard tot 18 miljard lastenverlichting levert zelfs zo’n 165.000 fte’s op; en dat zijn zo’n 240.000 tot 300.000 mensen.

Meevallers uit schatkist

Ruimte voor een dergelijke lastenverlichting kan volgens de ondernemersorganisaties gevonden worden door invoering uit te smeren over een langere periode, waarbij hiervoor meevallers voor de schatkist gebruikt worden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.