Logo
  • Nieuws
  • 2 maart 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: CPB

Mismatch arbeidsmarkt slechts voor klein deel oorzaak werkloosheid

De Nederlandse werkloosheid is opgelopen van 3,1 procent in 2008 naar meer dan 7 procent in 2014. Maar maximaal 13 procent van de werkloosheid hangt in 2014 samen met mismatch tussen sectoren aldus het Centraal Planbureau (CPB).

Beeld Mismatch arbeidsmarkt slechts voor klein deel oorzaak werkloosheid

Mismatch houdt in dat arbeidsvraag en arbeidsaanbod onvoldoende op elkaar aansluiten, wat zich uit in veel vacatures in specifieke sectoren of beroepsgroepen, zoals ICT en techniek, in combinatie met veel werklozen in andere sectoren of beroepen, zoals in de bouw.

Geen verschuiving

Het CPB heeft onderzocht hoe omvangrijk de mismatch is op de Nederlandse arbeidsmarkt. Op macroniveau zien de onderzoekers geen verschuiving van de verhouding tussen vacatures en werkloosheid. Maximaal een zevende (13 procent) van de werkloosheid hangt in 2014 samen met mismatch tussen sectoren.

Intersectorale mobiliteit

Tevens concluderen de onderzoekers dat de werkgelegenheidsgroei, ook binnen specifieke sectoren zoals de ICT, te klein is om de gestegen werkloosheid vanuit andere sectoren te kunnen accommoderen. Extra inzet op het bevorderen van intersectorale mobiliteit heeft dan ook waarschijnlijk een beperkt effect op het verlagen van de werkloosheid aldus het CPB.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.