Logo
  • Nieuws
  • 17 maart 2015

‘Hoger opgeleid personeel voor lager ingeschaald werk is slechte strategie’

Er moet blijvend geïnvesteerd worden in vernieuwing van de Nederlandse maakindustrie om werkgelegenheid op het niveau van middelbaar opgeleiden te creëren. Tot deze conclusie komt CNV voorzitter Maurice Limmen.

Beeld ‘Hoger opgeleid personeel voor lager ingeschaald werk is slechte strategie’

Op dit moment investeert Nederland slechts 1,98 procent van het bruto binnenlands product (BBP) aan onderzoek en ontwikkeling, terwijl het nationale doel 2,5 procent is en het Europese doel is zelfs 3 procent aldus Limmen.

Cijfers

Steeds meer middelbaar opgeleide werknemers werken onder hun niveau . Volgens cijfers van het CBS hebben bij de overheid 19 procent van de mannen die middelbaar opgeleid zijn een baan op een lager beroepsniveau. Dit geldt voor 16 procent van de middelbaar opgeleide vrouwen. In het bedrijfsleven werkt 33 procent van de mannen en 32 procent van de vrouwen onder hun opleidingsniveau.

Slechte strategie

“Talent gaat zo verloren. Iemand die opgeleid is tot een middelbaar beroepsniveau moet ook op dit niveau aan de slag kunnen,” aldus Limmen. Het CBS geeft geen verklaring voor de geschetste mismatch. “Ik heb wel een aantal hypotheses. Volgens mij ligt dit aan het feit dat steeds meer werk voor het middenkader naar het buitenland vertrekt, of wordt geautomatiseerd. Een andere verklaring is volgens mij dat in de crisis werkgevers, hoger opgeleid personeel hebben aangesteld voor lager ingeschaald werk. Op lange termijn een slechte strategie, voor zowel werknemers als werkgevers.”

Middelbaar opgeleiden hebben als hoogst behaalde opleiding een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma op niveau twee, drie of vier.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.