Logo
  • Nieuws
  • 29 november 2010
  • Paulien van Bilsen, Psycholoog/Consultant van Leaufort

Zo stelt u een goed team samen

Eén voor één hebben uw medewerkers een goed verstand, een behoorlijke ambitie en zijn ze inhoudelijk ook nog eens sterk. Ze worden bij elkaar gezet, want dan komt er ten slotte altijd iets goeds uit. Toch? Maar wat doet u wanneer de samenwerking van het team helemaal niet zo goed loopt als gedacht en daardoor prestaties op de werkvloer uitblijven?

Beeld Zo stelt u een goed team samen

Met een goed team en de juiste omstandigheden, kan meer rendement worden behaald met minder mensen. Uit onderzoek blijkt dat 48 procent van de Nederlandse bedrijven hier al mee bezig is en het verbeteren van teamprestaties op de agenda staat.

Goed samengesteld team

De voorbereiding begint bij het vaststellen van de teamcompetenties, vertaald vanuit de kerncompetenties van een organisatie. Vervolgens worden de juiste mensen geselecteerd, gebaseerd op kennis maar ook op karakter; er kunnen bijvoorbeeld geen twee haantjes in een team zijn.

 

De kennis die een medewerker bezit is eenvoudig te ontdekken. Denk daarbij aan de gevolgde studie, trainingen en resultaten in het verleden. Het karakter (of de vaardigheden) van iemand is echter minder eenvoudig te definiëren, terwijl dit juist belangrijk is voor zowel de samenstelling als voor de manier van aansturing.

Teamanalyse

Enkele assessment centers voeren naast individuele assessments ook teamanalyses uit. Deze verschaffen onder meer informatie over de werkstijl die iemand hanteert, de rol in een groep, de kwaliteiten van de teamleden en de ontbrekende of complementaire eigenschappen.

 

Op basis van deze informatie weet u welke samenstelling het meest effectief is, hoe de medewerkers het beste gemotiveerd kunnen worden en waarom sommige medewerkers minder goed en andere juist beter met elkaar kunnen samenwerken. Teamanalyses bestaan in verschillende soorten en maten:
- een vragenlijst die de werkstijl in kaart brengt;
- meerdere vragenlijsten in combinatie met een interview;
- 360° feedback in uw organisatie;
- praktijksimulaties onder leiding van een psycholoog;
- onderzoek naar executive functies;
- combinaties van de bovenstaande mogelijkheden.

 

De samenstelling is de fundering van een team. Deze kan goed doordacht zijn en ijzersterk blijken. Het vormingsproces kan ook - door bijvoorbeeld tijdsgebrek – minder doordacht zijn, waardoor de uiteindelijke resultaten behoorlijk tegenvallen. Geef een teamsamenstelling dus de aandacht die ze verdient. Zo haalt u niet alleen het beste uit uw team, maar ook uit elke individuele medewerker.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.