Logo
  • Nieuws
  • 1 oktober 2015
  • Jesper van Wijk
  • Bron: Nu.nl

Wetenschap vreest uittocht toptalent naar buitenland

Steeds vaker dreigen topwetenschappers ons land te verruilen voor een positie in het buitenland. Daarvoor waarschuwen Frank den Hollander van de bèta-adviesraad van wetenschapsacademie KNAW en Frank Baaijens van de Technische Universiteit Eindhoven in de Volkskrant.

"Ik weet uit mijn omgeving dat er aan talentvolle mensen wordt getrokken. We maken ons daarover grote zorgen. We blijken maar beperkt in staat toptalenten duurzaam aan ons te binden", aldus Baaijens.

Hogere lonen

In het buitenland kunnen de wetenschappers meer verdienen dan in Nederland volgens Baaijens denkt dat er meer nodig is dan hogere lonen. Om zich heen ziet hij wetenschappers die gedesillusioneerd raken van het voortdurende onderzoeksubsidie aanvragen. “Als we als land de ambitie hebben om in de Champions League van de wetenschap mee te draaien, moeten er gewoon meer middelen tegenover staan”, aldus Baaijens.

Wetenschapsland

"Dit is meer dan een incident", zegt Den Hollander in de Volkskrant. "Dit onderwerp leeft bij de KNAW zeer. Nederland is een fantastisch wetenschapsland, maar het buitenland is ook hard gegroeid. Wij zien jonge mensen die tot de absolute top behoren en die zeggen: ik kan in het buitenland een hele groep opzetten." Het zijn er geen honderden volgens Den Hollander. “Maar het probleem is wel dermate urgent dat de Akademie overweegt een formeel advies op te stellen hoe ermee om te gaan.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.