Logo
  • Nieuws
  • 17 november 2015
  • Bron: Jobbird.com

Werkdruk voor kwart van de werknemers te hoog

Voor een kwart van de werknemers is de werkdruk te hoog. Deze groep is erg gespannen en geeft aan dat het op deze manier niet eeuwig kan doorgaan. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Jobbird.

“Nederland is het land met het minste aantal contracturen, maar er moet wel veel gepresteerd worden om de economie draaiende te houden. Dat is de kern van het probleem”, aldus Marc van Veldhoven, hoogleraar werk, gezondheid en welbevinden aan de Universiteit van Tilburg.

Nieuwe technologieën

Het gaat goed met de economie, er is veel aanbod op de arbeidsmarkt en er zijn nieuwe technologieën. “Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je als werknemer binnen een organisatie wordt opgejaagd om je doelen, die wel of niet haalbaar zijn, te bereiken”, zegt Van Veldhoven.

“De Nederlandse economie is zo gebouwd dat er met weinig contracturen veel gepresteerd moet worden. Stel je moet in 32 uur het werk doen waar je eigenlijk 40 uur voor nodig hebt, dan wordt de druk flink opgevoerd. In een hoogopgeleide en professionele economie als Nederland hoort het maken van overuren erbij, terwijl de contracturen eigenlijk te laag zijn.”

Werkdruk te laag

Naast het kwart van de ondervraagden dat de druk op het werk te hoog vindt, geeft een even grote groep respondenten aan dat hun werkdag goed is gevuld, maar dat ze niet op hun tenen lopen. Uit het onderzoek blijkt verder dat 9 procent de werkdruk laag te laag vindt en wel meer wil doen. Ruim 40 procent geeft aan geen baan te hebben.

Zowel organisaties als werknemers moeten volgens Van Veldhoven alert zijn op signalen van werkstress. “Het kan voor beide partijen grote gevolgen hebben. Als de werkdruk extreem hoog is, is er een groter risico op fouten en dat kan bij sommige beroepen leiden tot grote missers.

Groei psychische klachten

Het Kenniscentrum Verzuim constateerde onlangs dat van alle lopende verzuimdossiers dit jaar één op de drie werknemers thuiszit met psychische klachten. In 2014 was dit nog één op de vijf. “Die groei is te verklaren door de toegenomen werkdruk”, aldus Titus Kramer, directeur Kenniscentrum Verzuim. “Veel bedrijven, vooral in het MKB, moesten door de crisis saneren en reorganiseren waardoor ze nu hetzelfde werk met minder vaste werknemers moeten doen. Dit geeft veel druk.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.