Logo
  • Nieuws
  • 4 april 2012
  • Bas Ammerlaan

Weg met HR-instrumenten zoals matrixen!

Talent zoekt naar uitdaging en laat zich niet vangen in hokjes. HR-instrumenten als matrixen waarmee talenten op papier in beeld worden gebracht en opmerkingen als ‘eerst maar eens een aantal jaren deze functie bekleden voordat je denkt aan een volgende stap’ zorgen voor een slecht imago aldus Richard van der Lee, een van de participanten van de Social Media Enquête TalentManagement (SMETM).

Beeld Weg met HR-instrumenten zoals matrixen!

Uitdaging is voor de helft van de werkzoekenden het belangrijkste criterium bij de keuze voor een nieuwe baan zo lijkt uit de SMETM. Waar in het verleden sprake was van de drang naar geld en status, gerelateerd aan functie, is nu een duidelijke verschuiving zichtbaar naar uitdaging, balans tussen privé en werk en een goede werksfeer. De nieuwe generaties die instromen ‘besmetten’ de oudere generaties hierin op positieve zin. Het gevolg daarvan is volgens Van der Lee dat organisatiestructuren gebaseerd op ‘functiehuizen’ niet meer passen bij de mindset van (potentiële) werknemers. Deze zijn ten slotte meer op zoek naar uitdaging dan een functie.

 

Omslag in leidinggeven

Een omslag in de manier van leidinggeven is nodig, vindt Van der Lee. De huidige ‘command & control’ stijl is in veel bedrijven onbewust of bewust nog steeds de norm. Deze leiderschapsstijl is niet meer van deze tijd en wordt niet meer getolereerd door de werknemers van de toekomst. Dienend of waardegedreven leiderschap moet volgens Van der Lee de norm worden.

 

Werven en selecteren

Naast een verandering van leiderschapsstijl is het werven en selecteren van de juiste medewerker voor de juiste uitdaging binnen de organisaties van groot belang. De huidige methodes voor werving en selectie zijn hier nog onvoldoende op ingericht. Van der Lee: “Het is de vraag of het traditionele selecteren op basis van functie en cv nog passend is in een tijd waarin ‘HRM in de lijn’ tot norm is verheven.”

 

Begeleiding

Laatste punt van aandacht is in deze de begeleiding van werknemers en hun individuele talenten na de periode van werving en selectie. “Denk niet in hokjes en functies maar in uitdagingen,” stelt Van der Lee. “Geef werknemers en hun talenten ruimte en vertrouwen. Dit past ook bij de opkomst van het nieuwe werken en de hybride arbeidsmarkt. Alleen door te investeren in de benodigde verandering kunt u het hoofd bieden aan uitdagingen die deze dynamische wereld in de toekomst gaat bieden.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.