Logo
  • Nieuws
  • 5 mei 2014
  • Bron: Mercer

Succes van integratie na fusie ondergesneeuwd door focus op deal

Bedrijven blijven verzuimen om voldoende aandacht te besteden aan het slagen van de integratie na een fusie of overname. De focus ligt teveel op het sluiten van de deal. Uit onderzoek van Mercer (Survey of M&A Retention and Transaction Programs) blijkt dat in 30 procent van de fusies en overnames bonussen worden verstrekt aan leden van het F&O-team.

Beeld Succes van integratie na fusie ondergesneeuwd door focus op deal

Mandy Schreuder, Global HR M&A Consultant bij Mercer: "In de meeste gevallen worden bonussen uitgekeerd voor het sluiten van de deal, aan het corporate development team. Het succes van het slagen van de integratie van de fusie of overname wordt hierin niet meegenomen en andere betrokken medewerkers ontvangen geen bonus." Dit is funest voor een succesvolle integratie. Medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de integratie worden te laat en onvoldoende betrokken en kunnen zich onvoldoende voorbereiden op het maken van een goede start. Vaak gaat het fout bij triviale zaken, zoals het regelen van nieuwe badges, laptops, arbeidsvoorwaarden of contracten. Dit wordt allemaal door verschillende eilandjes gedaan, waardoor afstemming ontbreekt en werknemers informatie via allerlei verschillende kanalen krijgen. Dit zorgt voor onduidelijkheid en demotivatie. Dit is opvallend, omdat bijna de helft (47 procent) van de HR-executives juist aangeeft dat people issues belangrijker zijn geworden dan in eerdere jaren (Global M&A Ready Survey).

Beloning

Volgens Schreuder moet er meer aandacht zijn voor de beleving van medewerkers. "De medewerker moet centraal worden gesteld voor een succesvolle integratie en er moet meer aandacht zijn voor samenwerking. Alle betrokken teams (HR, Finance, IT, Communicatie, etc.) moeten vroegtijdig worden betrokken, zodat zij vooraf gezamenlijk een plan van aanpak kunnen maken dat nauw aansluit op het medewerkersperspectief," aldus Schreuder. Hier moet ook op worden gestuurd in de beloning, bijvoorbeeld door te belonen voor een succesvolle integratie en niet alleen voor het sluiten van de deal.

HR Praktijk Diner 2014

Aan tafel over de 6 topprioriteiten van HRM

Hoe kunt u nu en in de komende jaren inspelen op de veranderingen binnen en buiten de organisatie? Combineer het nuttige met het aangename: tijdens het HR Praktijk Diner komen experts en vakgenoten samen. Op het menu staan: Talentmanagement, Strategisch Personeelsplanning, Leiderschap, Employer Branding, Duurzame inzetbaarheid en Job Crafting. Ervaar de unieke tafelsetting, een programma op maat en een diner van topkwaliteit. Meer informatie en inschrijven

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.