Logo
  • Nieuws
  • 8 oktober 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: AD

‘Stel rookverbod onder werktijd in - ook in de pauzes’

Dat zegt longarts Pauline Dekker in het AD. Werkgevers die rokende werknemers hun gang laten gaan ontlopen hun zorgplicht aldus Dekker.

Roken staat met stip op één als grootste ziekmaker. Rokers zijn anderhalf keer zo vaak en zo lang ziek als niet-rokers aldus Dekker: “Een op de vier sterft zelfs al voor zijn pensioenleeftijd aan de gevolgen van roken. Zowel rokers zelf als hun werkgevers zijn gebaat bij een aanpak van roken.”

Privéaangelegenheid

Toch is roken niet iets waar werkgevers werknemers op aanspreken. Zeven op de tien werkgevers gaan zelfs nooit met werknemers in gesprek over hun rookgedrag en het effect daarvan op hun gezondheid. Roken is een volgens hen een privéaangelegenheid en werkgevers zien het dus niet als hun verantwoordelijkheid. Dat blijkt uit een enquête onder 500 leidinggevenden die is uitgevoerd door PanelWizard aldus het AD.

Verslaafd

Dekker vergelijkt roken met andere verslavingen als drugs of alcohol. Roken is geen vrije keus. Door rookpauzes toe te staan en een rookhok te bouwen, faciliteren werkgevers een verslaving stelt zij. Werkgevers zouden werknemers juist moeten helpen om van hun rookverslaving af te komen. Dat hoort bij een zorgplicht. “Werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun werknemers zo lang mogelijk gezond inzetbaar zijn. Daar komt bij dat stoppen heel lastig is als je je collega's nog elke dag in het rookhok ziet staan.”

Het AD hield een poll over een rookverbod onder werktijd. Totaal stemden 7337 personen. 39 Procent vindt het belachelijk, 8 procent is het oneens, 6 procent neutraal, 18 procent eens en 29 procent vindt het geweldig.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.