Logo
  • Nieuws
  • 14 oktober 2014
  • Joyce Guldemond

Niet iedere werkplek hoeft aan standaard arbo-normen te voldoen

Het Nieuwe Werken gaat hand in hand met trends als het hergebruiken van bestaande gebouwen, minder vierkante meters en groei en krimp van de organisatie. Op deze manier wordt niet alleen het werken flexibel, maar ook de gebouwen. Hierdoor is het niet meer nodig dat elke werkplek aan de standaard arbo-normen voldoet.

Dit zegt Daniela Schelle van Kraaijvanger Architecten in Facilitair!, het magazine van Facilicom Services Group. "Wie in een papierlooskantoor werkt en het meeste van zijn werk ook nog eens op een iPad doet, heeft echt geen bureau meer nodig van 1.60 bij 80 cm. Dit werk kun je net zo goed doen in een oorstoel, met de voeten omhoog."

Thuiswerken in kinderschoenen

Vierkante meters moeten efficiënt worden benut en medewerkers moeten op kantoor worden gefaciliteerd in al hun activiteiten. "In kantoren zijn er doorgaans meer stoelen dan er fte's zijn. Maar het aantal arbo-conforme werkplekken is maar tussen de 50 en 80 procent van het aantal fte's."

Een manier om hier in de toekomst mee om te gaan is het neerzetten van grote werktafels, zodat er altijd schuifplekken zijn die in de toekomst makkelijk omgevormd kunnen worden tot een arbo-conforme werkplek. Bovendien kunnen bedrijven in hun restaurant zorgen voor meer stopcontacten en wifi-mogelijkheden: met deze mogelijkheden gaan mensen er ook werken. "Natuurlijk kun je bij groei van de organisatie ook ruimtes verbouwen en anders gaan inrichten. Maar als je zorgt voor voldoende buffer, is verbouwen volgens mij de eerste vijf tot tien jaar niet nodig. Al hangt dat erg samen met de mate waarin bedrijven het thuiswerken stimuleren en faciliteren. En dat staat in Nederland nog heel erg in de kinderschoenen."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.