Logo
  • Nieuws
  • 22 september 2015
  • Jesper van Wijk
  • Bron: Brisk Magazine

'Kabinet kiest voor behoud zesjescultuur zzp’ers’

Het kabinet houdt zich aan de plannen om de zelfstandigenaftrek tot 2019 ongemoeid te laten. Dit jaar zijn er bij de miljoenennota  geen veranderingen gekomen in de plannen die in 2014 gepresenteerd werden. Volgens de voorzitter van ZZP Netwerk Nederland is dit een gemiste kans: "Hoe kunnen we in Nederland daadwerkelijk de focus leggen op het ontplooien en benutten van talent als we ondernemers niet stimuleren te willen groeien en bloeien? Het kabinet kiest met het ongemoeid laten van de zelfstandigenaftrek voor het belang van de zzp’ers terwijl er gekozen moet worden voor het belang van Nederland als geheel." Dat meldt online ondernemersmagazine Brisk Magazine.

Veel ondernemers denken niet te kunnen overleven zonder de zelfstandigenaftrek. "Precies dáár zit dus de feitelijke constatering dat al deze zzp’ers blijkbaar géén groeimodel hebben ontwikkeld of gewoonweg niet weten hoe ze hun omzet kunnen vergroten. Juist dat aspect is toch iets wat we mogen verwachten van ondernemers; groei. Als zzp’ers niet in staat zijn om wezenlijk te groeien en als ze voortdurend blijven klagen over de ‘beperkingen die ze ervaren’, dan past hen de rol van ondernemerschap niet," vindt Helmers.

Talent

Volgens Helmers zorgt het kabinet ervoor dat er een zesjescultuur gehandhaafd wordt onder de zzp’ers. Door de zelfstandigenaftrek zouden zzp’ers er niet naar streven om betere resultaten te behalen en ambities te volgen."De vraag daarbij is dús of deze mensen nu hun talenten wel optimaal benutten. Want, dát is waar we ons veel meer op moeten richten," zegt Helmers. "Omdat ze nu als ondernemer geconfronteerd worden met heleboel andere zaken die niet direct met hun inhoudelijke vakkennis verband houden, kunnen ze hun eigen kwaliteiten niet benutten. En dat moet wel. Want ‘groei’ is ook nodig om voor uw eigen pensioen te kunnen sparen. En de premies van uw AOV te financieren. Groei is ook nodig om wegvallende klanten te kunnen opvangen.”

Pijn

ZZP Netwerk Nederland pleit al jaren voor een afschaffing van de zelfstandigenaftrek in tien gelijke delen, verspreid over een periode van tien jaar. Zzp’ers hebben dan volgens de organisatie volop de tijd om zich in tien jaar tijd aan te passen aan een modus zonder deze fiscaliteit. “Elk jaar moeten ze door bewust en goed te ondernemen zichzelf dus compenseren. Dat zijn slechts kleine compensaties. Als u dat oprecht niet kunt, dan past ondernemerschap u niet," aldus Helmers.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.