Logo
  • Nieuws
  • 20 november 2014
  • Bron: Nen.nl

Internationale richtlijn voor outsourcing

Onlangs is de ‘Richtlijn bij outsourcing’, ISO 37500:2014, verschenen. Hierin worden de belangrijkste fasen, processen en ‘governance’- aspecten van outsourcing behandeld. De richtlijn is binnen alle typen organisaties en sectoren van elke grootte toepasbaar. Hiernaast  biedt het een goede basis voor ondernemingen en overheidsdiensten om op succesvolle wijze te outsourcen en bovendien het proces gedurende de hele contactperiode te optimaliseren.

De norm geeft richtlijnen voor het maken van:

  • Goede samenwerkingsafspraken die voordelen opleveren voor zowel de klant als de leverancier;
  • Weloverwogen strategische keuzes voor outsourcing
  • Identificeren van de risico’s die bij outsourcing een rol kunnen spelen;
  • Flexibele outsourcingafspraken om aan veranderende business eisen te kunnen voldoen, en;
  • Goed ‘governance’ van outsourcing ten voordele van zowel de klant als de leverancier.

Samenwerking

Binnen de NEN is nog ruimte voor aanpassingen en uitbreidingen om te voldoen aan internationale, nationale en lokale wet- en regelgeving, afhankelijk van de grootte van de outsourcingovereenkomst en het type industrie of organisatie. De richtlijn kan worden toegepast wanneer gestart wordt met een uitbesteding, maar is ook van belang voor bestaande outsourcingsovereenkomsten met één of meerdere leveranciers. De richtlijn gaat ervan uit dat de betrokken partijen samenwerken; de intensiteit van deze samenwerking verschilt echter per fase in het outsourcingsproces.

Nederland neemt initiatief

De internationale ontwikkeling van de richtlijn is geïnitieerd vanuit Nederlandse partijen. Door de NEN-commissie ‘Outsourcing’, waarin de organisaties PFZW (Projectcoördinatie), KPMG (Hoofd van de NEN-delegatie), Improve Quality Services BV, Centric, BDO en PON deelnamen. Internationaal is er door 13 landen aan de norm meegewerkt, waaronder door DIN (Duitsland), BSI (Groot-Brittannië), BIS (India) en SFS (Finland) is ook een grote bijdrage geleverd.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.