Logo
  • Nieuws
  • 3 november 2015
  • Jesper van Wijk

Innovatieve kantoorconcepten dragen bij aan welzijn en productiviteit

Nieuwe werkvormen hebben de laatste jaren zowel de vraag naar kantoorruimte als de flexibiliteit van arbeid structureel veranderd. Daarnaast moeten organisaties ook innovatief blijven om de concurrentie een stap voor te zijn. Op het event Tomorrow@work op 10 november in Utrecht zullen verschillende sprekers in parallelsessies deze thema’s belichten.

De eerder genoemde verandering is blijvend en wordt exponentieel versterkt door de komst van de Quantified Workplace. “De Quantified Workplace geeft inzicht in welzijn, fysieke gesteldheid en prestaties van de medewerker. Dit stelt de medewerker in staat het beste uit zichzelf te halen en te werken op zijn persoonlijke ‘peak performance hours’. De werknemer bouwt zijn eigen dataset op met zijn prestaties en stressniveaus. Hiermee kan de werkgever ook actiever inspelen op het gezond houden van zijn medewerkers,” aldus Harold Coenders, director van Colliers International Corporate Solutions. Het bedrijf is al gestart met een experiment waarin 40 medewerkers gedurende één jaar hun levensritme, productiviteit en well-being in kaart brengen. “Het mooie van dit experiment is dat we universele waarden als welzijn, stress en productiviteit meetbaar en inzichtelijk maken om vervolgens de verklarende omstandigheden in kaart te brengen die de grootste bijdrage leveren aan deze waarden,” aldus Coenders. Volgens Coenders laat de sessie op Tomorrow@work niemand onbetuigd en zullen de bezoekers direct verdeeld worden in voor- en tegenstanders.

Living Lab

Sinds jaar en dag zijn Nederlanders verbinders. Door verbindingen te leggen is het mogelijk om te komen tot vernieuwing. Een manier waarop een bedrijf kan blijven vernieuwen is door gebruik te maken van een Living Lab. “Een Living Lab is een samenwerking tussen meerdere partijen waaronder een volgroeide organisatie en een partij met een innovatie. Bij een Living Lab is de innovatie reeds ontwikkeld, echter is er nog behoefte aan een test casus in een operationele omgeving. Deze omgeving wordt ter beschikking gesteld door de volgroeide organisatie.   In deze test casus  wordt getoets wat mogelijke verbeteringen zijn van het concept” aldus Chantal van Ravesteijn Verwerving Beheer en Exploitatie bij Heijmans. Heijmans voert dit jaar, in een soortgelijk concept als een  Living Lab, een test casus met energieopwekkende geluidsschermen (SONOB) in samenwerking met de gemeente Den Bosch. Tijdens de sessie gefaciliteerd door Heijmans worden tips, ideeën en feedback gedeeld over vernieuwing binnen organisaties.

Kantoor in 3D

Tijdens de sessie ‘#Super pumped: The Uberverse in Amsterdam’ gefaciliteerd door JLL wordt  een virtuele connectie met de omgeving gemaakt. Aan de hand van een renovatieproject dat JLL heeft afgerond bij Uber. Dochteronderneming en aannemer Tetris had in eerste instantie de opdracht gewonnen voor zowel de uitvoering als het ontwerp. Aannemer Tetris wilde in het kantoor een skateramp maken. “Alle andere architecten kwamen niet verder dan een trap. Een trap is niet waar Uber voor staat. Uber staat voor vernieuwing, transport en gemak,” aldus Paul van Rijn Head of Workplace Strategy & Project Management bij JLL. Uiteindelijk heeft de eigenaar van het kantoor van Uber het idee verworpen, waardoor het ontwerp niet is gerealiseerd. “Wij willen mensen meenemen in het ontwerpproces, door bijvoorbeeld het kantoor na te bouwen in 3D. Mensen kunnen dan zien hoe het kantoor uiteindelijk geworden zou zijn. Wat wij proberen te doen is laten zien dat het mogelijk is om een kantoor is te richten op een andere manier dan mensen gewend zijn,” aldus Van Rijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.