Logo
  • Nieuws
  • 11 maart 2014

HR-specialisten gewild

De eerste twee maanden van 2014 is de vraag naar HR-professionals gestegen met 25 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Met name de overheid laat een sterk toenemende vraag zien naar HR-professionals. Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de HR-arbeidsmarkt van Yacht.

Beeld HR-specialisten gewild

De stijging van het laatste kwartaal 2013 laat niet voor alle HR-functies zo’n positief beeld zien. De vraag naar HR-managers steeg minder hard en de vraag naar HR-adviseurs liet over geheel 2013 zelfs een daling zien, ook in het laatste kwartaal van dat jaar. De verwachting is dat de vraag naar HR-adviseurs ook in 2014 niet zal toenemen. Dit als gevolg van de ontwikkeling dat er steeds meer HR-taken worden teruggelegd in de lijn en dat er operationele HR-taken worden geoutsourcet of worden opgevangen door efficiëntere administratieve processen. De groei zit dan ook in de sterk toenemende vraag naar HR-specialisten. 

Overheid flinke stijging

Over geheel 2013 worden veel meer HR-professionals gevraagd bij de overheid (+18 procent). De stijgende vraag binnen de overheid richt zich met name op de HR-specialisten. Oorzaak van deze stijging is de transitiefase waarin de overheid zich momenteel bevindt. De bezuinigingsmaatregelen die worden doorgevoerd hebben als effect dat mensen een andere taak of rol binnen de overheid moeten krijgen. Dit heeft tot gevolg dat de vraag naar specialisten op het gebied van mobiliteit toeneemt. Ook ziet Yacht dat er een verandering binnen de overheid gaande is voor wat betreft de langere termijn. Thema’s als Strategische Personeelsplanning worden steeds meer opportuun door de toenemende vergrijzing in deze branche. De vraag is of de stijging van het aantal vacatures binnen de overheid in het eerste kwartaal doorzet, met het oog op de komende verkiezingen aldus de onderzoekers.

Leergang Bedrijfskunde voor HR-managers

Ontwikkel uzelf met deze opleiding van HR-specialist tot een Strategisch HR-business partner. In 8 modules behandelt u de raakvlakken tussen HRM en de bedrijfskundige disciplines zoals strategisch, financieel en verandermanagement. Meer info >

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.