Logo
  • Nieuws
  • 6 oktober 2010
  • Dagmar Hendriks

HR besteedt nog veel tijd aan verkeerde dingen

HR-professionals in Nederland nemen langzamerhand een sterkere positie in binnen de organisatie. Daarom willen ze nog beter voorbereid zijn op strategische HR-zaken zoals opleiding en ontwikkeling en strategische personeelsplanning. Door tijdrovende zaken zoals werving & selectie en arbeidsvoorwaardenbeleid komen zij hier nog onvoldoende aan toe.

Beeld HR besteedt nog veel tijd aan verkeerde dingen

Dit blijkt uit de HR Benchmark 2010 onder ruim 450 personeelsfunctionarissen van HR-dienstverlener Raet. Veel organisaties hebben de afgelopen twee jaar te maken gehad met organisatieveranderingen. Volgens HR-professionals blijven die ontwikkelingen nog wel even doorzetten; 48 procent verwacht in 2011 en 2012 nog meer bezuinigingen en 30 procent voorziet in dezelfde periode een reorganisatie.

 

Cees van den Heijkant, CEO van Raet: “Vooral in een tijd van bezuinigingen wordt er door het topmanagement en HR-professionals nog te veel gekeken naar korte termijn aspecten, zoals bezuinigingen op beloning en de ontwikkeling van het aantal fte’s. Zaken zoals ontwikkeling van de medewerkers, leeftijdsopbouw en kwalitatieve organisatieontwikkeling krijgen nog te weinig aandacht.”

Rol van business partner

HR-professionals bekwamen zich steeds verder in de rol van business partner van het management, zo blijkt uit de HR Benchmark. Ze denken graag mee over strategische HR-zaken als opleiding en ontwikkeling, competentiemanagement en strategische personeelsplanning.

 

Door tijdgebrek kunnen ze deze rol echter niet zo snel uitbouwen als ze zouden willen. Zo staat bij bijna de helft van de HR-professionals werving & selectie in de top-3 van zaken waar ze tijd aan besteden, maar ziet slechts 32 procent het als een top-3 prioriteit.

 

KPI's afgeleid van organisatiedoelstellingen

Opvallend is dat acht op de tien HR-professionals anno 2010 niet werkt op basis van heldere KPI’s die zijn afgeleid van de organisatiedoelstellingen. Ook de plaats in de organisatie verhindert HR-professionals nog vaak om als volwaardig business partner te functioneren: slechts 41 procent van de HR-professionals is structureel vertegenwoordigd in het hoogste orgaan van de organisatie en slechts 32 procent van de professionals rapporteert regelmatig aan dit hoogste gremium.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.