Logo
  • Nieuws
  • 24 juli 2012
  • prof. dr. Mr. Leo Witvliet en dr. Ir. Gerda van Dijk

Hoe ver bent u met flexibilisering?

Bedrijven roepen om verdergaande flexibilisering om de concurrentie met het buitenland aan te kunnen. Maar wat betekent flexibilisering voor strategisch personeels- en talentmanagement? En wat gaat HR daar nu aan doen? Bijgaand enkele voorbeelden waarin HR-professionals duidelijk het voortouw hebben genomen.

Beeld Hoe ver bent u met flexibilisering?

De snelheid waarmee vernieuwende ontwikkelingen plaatsvinden en de onmogelijkheid om alle specifieke kennis en expertise permanent in de organisatie te hebben, gekoppeld aan de trend dat steeds meer organisaties vernieuwing programmatisch en projectmatig organiseren, vergroot de behoefte aan flexibele contracten, werktijden, arbeidsduur, functies (Multi-inzetbaarheid) en uitbesteding van bedrijfsonderdelen of functies. Flexibilisering is daarmee meer dan de beweging van vaste werknemers in de kern en een of meer flexibele schillen daaromheen. Naast volumebeheersing gaat het om het organiseren van de beschikbaarheid van mensen met specifieke kennis, kunde en/of vaardigheden.

 

Maatwerk

De praktijk leert dat de voorhoede maatwerkstrategieën ontwikkelt voor dit flexibele deel van de arbeidsmarkt. Zo hebben sommige organisaties duidelijk gekozen voor een strategie van ‘werken met mensen die je kent’. Naast de database met vaste medewerkers, waarin opgenomen beoordelingen, POP-plan en opleidingswensen, is er een database met alle externen die voor het bedrijf hebben gewerkt, aangevuld met een database van mensen waar men graag mee zou willen werken. Deze databases vormen de basis waarmee bijvoorbeeld ABN AMRO haar strategisch personeels- en talentmanagement vormgeeft.

 

Vaste ploeg externen

Een ander voorbeeld komt uit een onderzoek naar ‘communities of practice’, waar een verzekeringsconcern een ‘vaste ploeg’ externen heeft georganiseerd in een community en daarin ook medeverantwoordelijkheid neemt voor opleiding en training.

 

Top 3 agendapunten

Wat moet HR in het gesprek met de lijn als top 3 op de agenda zetten voor strategisch personeels- en talentmanagement in relatie tot flexibilisering van de arbeidsmarkt?

  1. De personele vraagstukken en bezetting van morgen formuleren, keuzes maken wat in eigen beheer gedaan moet worden en wat flexibel kan.
  2. Een in-, door- en uitstroomstrategie ontwikkelen die recht doet aan de diversiteit van arbeidsrelaties en diversiteit van de arbeidsmarkt.
  3. Een eigen netwerk ontwikkelen en vormgeven als toegang tot de markt van flexibele capaciteit.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.