Logo
  • Nieuws
  • 28 september 2015
  • Jesper van Wijk

Highspeed e-bike als duurzaam alternatief voor leaseauto

Ondanks de aanhoudende regen hadden 50 deelnemers zich op het Midland Circuit in Lelystad klaar gemaakt om het tegen elkaar op te nemen in een highspeed e-bike race. Onder de deelnemers bevonden zich enkele Bekende Nederlanders die als teamcaptains dienden waaronder oud-wielrenster Leontien van Moorsel. Het evenement was georganiseerd door  ALD Automotive om de e-bike als duurzaam alternatief voor woon-werkverkeer onder de aandacht te brengen.

Op een spekglad parcours dat normaal als autocircuit dient streden de deelnemers die geworven zijn onder wielerverenigingen, fietsclubs en duurzaamheidsorganisaties  tegen elkaar. De e-bikes die gebruikt werden zijn van het Zwitserse merk Stromer. Het is een zogenaamde high speed e-bike, waarmee je 45 kilometer per uur kan fietsen, terwijl de meeste elektrische fietsen 25 kilometer per uur halen. De deelnemers en hun teamcaptains raceten tegen elkaar in verschillende rondes. Uiteindelijk werd Rik van der Graaf, van het bedrijf Easyway, uit het team van Leontien van Moorsel de winnaar van de e-bike race.

Vitaliteit

De e-bike is niet alleen een duurzaam alternatief voor woon-werkverkeer, het is ook een mooi middel om als bedrijf werknemers te stimuleren om meer te gaan bewegen. “Met name HR houdt zich steeds meer bezig met mobiliteit en vitaliteit. Daardoor ontstaan aspecten als duurzaamheid, gezondheid en medewerkerstevredenheid. En daarvoor is dit een hele mooie oplossing”, aldus ALD Automotive marketing manager Lonneke van der Horst. “Waar wij sterk in geloven is het belonen van duurzaam gedrag. De onbelaste kilometervergoeding is maximaal €0,19. Niet alle bedrijven bieden deze vergoeding voor fietskilometers.  Je kunt er zelfs voor kiezen om  voor fietsen een hogere kilometervergoeding te bieden en het bovenmatige deel van de vergoeding onder te brengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Verder kun je fietskilometers belonen, door bijvoorbeeld het programma Trappers en er zijn apps waarmee je binnen je bedrijf een competitie op fietskilometers kunt opzetten. Een voorbeeld hiervan is ALD smart miles. Belangrijk aandachtspunt daarbij is wel dat de vrije ruimte niet wordt overschreden. En uiteraard werkt een laadpunt voor elektrische fietsen voor het pand stimulerend.

Mobiliteitsbudget

Werkgevers kunnen volgens Van der Horst  op verschillende manieren e-bikes aanbieden aan werknemers:  “Het kan als een lease-oplossing, dan kan het in combinatie met een leaseauto, je kiest dan als medewerker  voor een kleinere auto zodat je budget overhoudt dat je voor een fiets gebruikt. Daarnaast kun je de e-bike ook aanbieden aan werknemers die niet leaseauto-gerechtigd zijn. Dan kan het via de werkkostenregeling. En je kunt het als bedrijf ook via een mobiliteitsbudget aanbieden. In dat geval bied je als werkgever een vast budget per maand waarbij de medewerker zelf zijn mobiliteit bepaalt: een leaseauto, OV, eigen auto of een high speed e-bike. De medewerker heeft zo optimale keuzevrijheid, ” aldus Van der Horst.
“Ons idee is ook dat je juist de combinatie op zoekt. Voor kortere afstanden en om niet in de file te staan pak je de fiets. En op momenten dat het weer niet meezit of als je een langere afstand moet afleggen dan pak je de auto.”

E-bikes, de toekomst van het woon-werk verkeer?

De ontwikkelingen in techniek en regelgeving op het gebied van
duurzame mobiliteit gaan op dit moment razendsnel. De e-bike kan een duurzaam alternatief zijn voor de leaseauto. In dit whitepaper kunt u  onder andere informatie krijgen over de mogelijkheden voor werkgevers en werknemers en de regelgeving voor e-bikes.

Meer informatie en downloaden

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.