Logo
  • Nieuws
  • 29 juni 2012
  • Mariel Hovemann

Financiële administratie wordt steeds meer uitbesteed

Over het eerste half jaar van 2012 is de vraag naar financieel specialisten wederom fors gekrompen. De daling wordt versterkt doordat veel grote organisaties in Nederland  hun finance functie hervormen of inmiddels hervormd hebben. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt 2e kwartaal 2012’ van Erik Kolthof, competence director Finance bij Yacht. 

 

Beeld Financiële administratie wordt steeds meer uitbesteed

Agility  is het toverwoord in de finance functie aldus Yacht. Nadat de Industriële sector de toon heeft gezet met ambitieuze programma’s als Best in finance, Next finance of  Worldclass finance, zijn de Telecom & Energiesector snel gevolgd met het hervormen van de finance functie. Erik Kolthof: “Met name grotere organisaties met een finance functie vanaf 100 fte lenen zich voor dergelijke, programmamatig aangepakte hervormingsprocessen. Maar ook organisaties met een finance functie vanaf 25 fte voeren dergelijke programma’s door en de publieke sector toont grote interesse. We verwachten dat deze beweging doorzet bij middelgrote en grote organisaties in profit en non profit. Aangezien de gemiddelde doorlooptijd 1-3 jaar bedraagt, voorzie ik dat dit de vraag naar financieel specialisten de komende jaren structureel bepaalt. Banen die hierbij verloren zijn gegaan, komen voorlopig niet meer terug. Die kunnen we beschouwen als verdampt.”
 

Sneller de juiste cijfers

Kostenreductie is niet de enige en voornaamste drijfveer voor de hervormingen. Erik Kolthof: “Een betere, meer betrouwbare financiële administratie - waarin cijfers sneller beschikbaar komen en meer toegespitst worden op de primaire informatiebehoefte - vormen belangrijke uitgangspunten. Sneller de juiste cijfers draagt bij aan meer zekerheid over de actuele situatie, waardoor er beter ingespeeld kan worden op de snel veranderende wereld.”

 

Personeel- en kostenreducties

Kosteneffecten zijn er ook. “Reducties van 20 tot 40 procent - met name in de repetitieve accounting en reporting functies zoals debiteuren, crediteuren, grootboek en  betalingsverkeer - zijn geen uitzondering.”, aldus Erik Kolthof. “Centralisatie, standaardisatie, verdergaande automatisering, outsourcing en off-shoring dragen bij aan aanzienlijke personeels- en kostenreducties. De sterke terugval van het aantal vacatures voor financial controllers met 31 procent is mede aan deze ontwikkeling toe te schrijven.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.