Logo
  • Nieuws
  • 5 oktober 2015
  • Jesper van Wijk
  • Bron: ZP Facts

Eén op de tien zzp’ers mist uitdaging in zijn opdracht

De Nederlandse zzp-markt telt bijna 1 miljoen professionals. De groei is grotendeels te danken aan zzp’ers in de zakelijke dienstverlening, ook wel zelfstandig professionals (zp’ers) geheten. Gemiddeld waarderen zp’ers de opdracht die zij uitvoeren voor hun opdracht met een 7,9. Toch geeft 9 procent van hen aan uitdaging te missen in de uit te voeren opdrachten. Dat blijkt uit onderzoek van ZP Facts onder 700 zelfstandigen.

Professionals zoeken doorgaans een uitdagende opdracht waarbij ze kwaliteit kunnen leveren en innovatief kunnen zijn. Uit het onderzoek blijkt dat één op de tien zp’ers een opdracht uitvoert die niet uitdagend genoeg is. Aan de andere kant is voor 9 procent van de zp’ers de opdracht juist te uitdagend. De discrepantie brengt voor de opdrachtgever het gevaar met zich mee dat de zp’er zich in mindere mate inzet voor de opdracht.

Betrokkenheid

Uit het onderzoek blijkt dat zp’ers die meer betrokken zijn bij hun opdrachten en opdrachtgever meer kennis met die organisatie delen. ‘Het is in het belang van opdrachtgevers dat zij zp’ers voldoende uitdaging blijven bieden, om zodoende het volle potentieel uit de ingehuurde professional te halen. Het is uiteraard ook de verantwoordelijkheid van de zelfstandig professional om voldoende uitdaging te zoeken binnen zijn bestaande opdracht. Mocht dat niet mogelijk zijn, is een andere opdracht vinden die deze uitdaging wel biedt de enige optie. Dit heeft in dat geval voordelen voor zowel de opdrachtgever als de zp’er. De zp’er kan zich bij een andere opdrachtgever verder ontwikkelen en de opdrachtgever kan op zoek naar een zp’er die zich wel uitgedaagd voelt, wat de betrokkenheid bij het project en de organisatie vergroot en daarmee de kennisdeling,’ aldus Prof. dr. Arjan van den Born van de Universiteit van Tilburg.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.