Logo
  • Nieuws
  • 25 juli 2012
  • Mariel Hovemann

De 5 sterke punten van succesvolle bedrijven

In een tijd dat kosten onder druk staan, is leiderschap voor succesvolle bedrijven meer dan ooit een kritische succesfactor geworden. Uit het onderzoek ‘Best Company for Leaders’ van de Hay Group bleek zelfs dat bedrijven met goede leiders 40 procent meer kans op succes hebben.

Beeld De 5 sterke punten van succesvolle bedrijven

Het onderzoek onderscheidt vijf assen waarop bedrijven zich onderscheiden. De eerste is het inbouwen van wendbaarheid en doortastendheid in de organisatie. “Daarbij gaat het om flexibiliteit in de structuur en doortastendheid in het proces zodat je snel kunt reageren,” aldus drs. Erin Lap, Director Leadership & Talent van Hay Group Nederland. Nederland scoort volgens Lap goed op de eerste as: snel vertalen van beslissingen in acties.

 

De tweede as is het creëren van een veilige omgeving waarin mensen hun ideeën ter tafel brengen. “Waarin mensen niet meteen het gevoel hebben: bij een fout idee rolt mijn kop. We zien in het onderzoek dat Nederland ook daar goed scoort: ideeën en projecten worden niet afgekapt als ze niet meteen scoren, maar krijgen de tijd.”

 

De derde as is het faciliteren van leren door perspectief te verbreden. “Bes Companies for Leaders zorgen voor een brede scope en voor teams met diversiteit, met een mix van talenten en nationaliteiten. Op deze as blijft Nederland achter bij het Europees gemiddelde.

 

De vierde as is het stimuleren van samenwerking. Dit kan door bij incentives het team en niet het individu centraal te stellen.

 

De vijfde as, ten slotte, is het omgaan met succes en falen. “Best Companies for Leaders vieren de successen nadrukkelijk en gebruiken falen als leermoment. Ook op dit laatste punt scoorde Nederland overigens onder het gemiddelde. Wij zijn laconieker, meer van ‘lauwe loene’. Daarnaast kan het te maken hebben met onze calvinistische achtergrond. Het heeft ook te maken met onze prestatiemotivatie. We hebben al snel: het kan altijd wel beter.”

 

Discipline maakt het verschil

Game-changing innovatie gebeurt niet bij toeval

Bedrijven die een innovatiecultuur creëren tonen discipline omtrent 5 practices

 

1. Veranker wendbaarheid en flexibiliteit in de structuur

2. Creëer een veilige en stimulerende omgeving voor innovatie

3. Faciliteer een leerproces vanuit verschillende perspectieven

4 Stimuleer samenwerking

5 Leer van tegenvallers en vier successen

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.